Skriv ut denna sida

Hemlig USA-styrka i Jordanien

New York Times: MICHAEL R. GORDON and ELISABETH BUMILLER 10 oktober 2012
Pentagon deploys military forces to Jordan-Syria border Russia Today

Den amerikanska militären har i största hemlighet skickat 150 strateger och andra specialister till Jordanien. Uppdraget är att stödja landet om konflikten i Syrien spiller över landets gränser. Det syriska passagerarplan som beordrats att landa i Ankara har fått lämna Turkiet

Specialgruppens uppdrag är bland annat att hjälpa landet, en av sina viktigaste allierade i Mellanöstern, samt att hantera de runt 180 000 syriska flyktingar som sökt skydd, enligt The New York Times. De ska också förbereda Jordaniens militär för den händelse att den syriska regimen förlorar kontrollen över sina kemiska vapen. Anonyma amerikanska tjänstemän säger till The New York Times att specialgruppen också utarbetar en plan för hur en buffertzon mellan Syrien och Jordanien skulle kunna upprättas. Uppgifterna tyder på att den syriska konflikten går in i ett nytt skede. Den amerikanska specialgruppen kom till Jordanien i maj som en del av en stor militärövning mellan 19 länder. När de andra lämnade landet stannade gruppen kvar. De har sitt högkvarter på ett militärt träningsläger som har byggts in i ett gammalt stenbrott norr om Amman.

NY Times: U.S. Military Is Sent to Jordan to Help With Crisis in Syria

 

Syriskt plan stoppat i Turkiet

10 oktober 2012 - 22:47

Turkiet har beordrat ett syriskt passagerarplan att landa i Ankara, uppgav den statliga turkiska tv-bolaget TRT på onsdagen. Det syriska passagerarplanet, med 35 personer ombord, flög från Moskva och färdades mot Syrien, när det flög in på turkiskt luftrum. Planet beordrades att landa på Esenboga-flygplatsen i Ankara och eskorterades till flygplatsen av stridsplan. Den turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppgav att turkiska myndigheter misstänkte att vapen smugglats på ombord på planet.

 

Syriskt flygplan fick lämna Turkiet

Ankara 11 oktober 2012 - 01:59

Ett syriskt passagerarplan, som turkiska myndigheter tvingade att landa i Ankara, kunde natten till torsdagen lämna Turkiet och fortsätta färden mot Damaskus, enligt ögonvittnen. Planet var på väg från Moskva när turkiska myndigheter på onsdagen tvingade ner det. Orsaken var misstankar om att militär utrustning fanns ombord. Den turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppger att en del av lasten beslagtagits. Ryska ambassaden i Ankara har begärt att Turkiet förklarar åtgärderna.

New York Times: MICHAEL R. GORDON and ELISABETH BUMILLER