Skriv ut denna sida

Korruptionen i Afghanistan göds av väst

VIDEOR: Hela mötet med Ramazan Bashardost i Stockholm 6 oktober 2012
Ramazan Bashardost: Föredrag i Stockholm 6 oktober 2012. Nils Lundgren +46 73-0398823 Canon Legria FS 200

Ramazan Bashardost levererade en skoningslös kritik av korruptionen i Afghanistan som göds av västs s.k bistånd. Sveriges och världens skattebetalare har under tio år gett 59 miljarder dollar i bistånd till Afghanistan. För de pengarna kan man bygga tre nya Afghanistan.

VIDEO: Ramazan Bashardost får fråga om NGO av Stefan Lindgren

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 2

VIDEO: Ramazan Bashardost answers questions 3&4

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 5

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 6

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 7

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 8

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 9

VIDEO: Ramazan Bashardost answers question 10

 

Ramazan Bashardost framträdde den 6 oktober 2012 på ABF i Stockholm. Mötet arrangerades av Folket i Bild/Kulturfront och Föreningen Afghanistansolidaritet. Det var både infödda svenskar och afghaner som kommit för att lyssna och ställa frågor. Bashardost levererade en skoningslös kritik av korruptionen i landet som göds av västs sk bistånd. Efter mötet ordnades ett extra möte för alla afghaner.

AFGHANISTANVECKAN
Ramazan Bashardost framträdde på Uppsala Utrikespolitiska förening inför en fullsatt sal på universitetet. Det var många ungdomar både infödda svenskar och afghaner som kommit för att lyssna och ställa frågor. Bashardost levererade en skoningslös kritik av korruptionen i landet som göds att västs sk bistånd. Efter mötet på universitet ordnades i all hast ett extra möte för alla afghaner, på ABF i Uppsala, som inte kommit in på första mötet eller som ville höra mer från Bashardost.

-- Sveriges och världens skattebetalare har under tio år gett 59 miljarder dollar i bistånd till Afghanistan. För de pengarna kan man bygga tre nya Afghanistan. Men i Kabul finns det inte en välbehållen gata, inte en bra skola. Så vart har pengarna tagit vägen? säger Ramazan Bashardost, före detta planminister som avgick i protest mot korruptionen.

- En arbetare tjänar två dollar om dagen. Lärare säljer potatis på marknaden för att överleva. Men en ledamot i parlamentet har över 3 500 dollar i månaden och de pengarna kommer från biståndsgivarna. Det finns fler lyxbilar framför parlamentet i Kabul än parlamentet i Paris.

- Jag skapade en avdelning för att utreda korruptionen. Det fanns 2355 NGO:s (non-governmental organizations), så kallat ideella organisationer, skapade för att hjälpa folket. Jag kom fram till att 1934 var så korrupta att de borde stängas.
"På papperet ser allt bra ut"

Han beskriver chefen för en hjälporganisation som levde ensam i en villa med tolv rum. Han talar om fina bilar, dyr mat, tjänare -- det ljuva livet i Kabul, bekostat av skattebetalarna i Sverige och övriga givarländer.

-- I egenskap av planminister var det min uppgift att godkänna nya hjälporganisationer. Folk kom till mig och ville starta en NGO. Varför? frågade jag. En man sa: Mina barn behöver arbete.

Maffiametoder, säger Bashardost. Handel med kontrakt. Lukrativ import av bilar. Enorma kostnader för administration.

Varför har inte givarländerna reagerat?

- Givarna får rapporter. Ibland hinner de läsa dem. På papperet ser allt bra ut.

Bashardost ville koppla in riksåklagaren. Det ville inte president Hamid Karzai, en gång västerlandets favorit, nu fläckad av valfusk och korruptionsanklagelser. Enviget mellan dem kunde bara sluta på ett sätt.
En fri politiker

När Bashardost hade avgått blev han en fri politiker. Han ställde upp i presidentvalet, kom trea, sitter nu i parlamentet.

Citat ur artikel av PETER KADHAMMAR AFTONBLADET

VIDEOR: Hela mötet med Ramazan Bashardost i Stockholm