Skriv ut denna sida

Sveriges militära insats i Afghanistan

Video: Afghanistansolidaritets panelsamtal onsdag 3 oktober 2012 med representanter för partiernas kvinnoförbund. 4 oktober 2012
Afghanistandebatt: Hur kan vi få slut på kriget? Nils Lundgren +46 73-0398823

Stockholms arbetarkommuns representantskap antog den 29 september en motion till nästa s-kongress om kriget i Afghanistan: Kriget i Afghanistan har nu pågått längre än de två världskrigen tillsammans. Antalet döda och sårade afghaner är okänt men det rör sig om tiotusentals.

NATO-koalitionen, av vilken Sverige är en del, har i direkta stridshandlingar förlorat tusentals soldater plus ett betydande antal sårade och traumatiserade. Skadan fysiskt och mentalt är enorm, kostnaderna närmast ofattbara...Vi yrkar mot denna bakgrund:

1. Att Sverige skyndsamt avslutar sin militära insats i Afghanistan.

2. Att en plan utarbetas i samarbete med Svenska Afghanistankommittén för att samordna Sveriges samlade politiska, diplomatiska och biståndsrelaterade resurser till stöd för Afghanistans folk.

3. Att samråd inleds med likasinnade länder som för ett mer effektivt bidrag till det stödprogram som FN och regionen utvecklar.

4. Att Sverige engagerar sig i EU:s civila program i Afghanistan för uppbyggande av afghansk civil kapacitet, stärkande av provinsstyrelserna, stöd till valreformer, återintegrering i samhället av f d upprorsmän, ekonomisk utveckling samt förstärkt stöd till en civil polisstyrka genom EU:s polismission i landet.

5. Att ett program för utvidgat stöd åt de hemvändande soldaterna utarbetas i samråd med veteranförbundet Fredsbaskrarna Sverige.

6. Att en genomtänkt strategi utarbetas för att stödja de afghanska kvinnornas medborgerliga och mänskliga rättigheter

7. Att Sverige enbart sänder trupp under FN-mandat.

8. Att en utredning tillsätts av Sveriges totala militära insatser liksom om biståndet i Afghanistan.

Läs mer i Afghanistansolidaritets nyhetsbrev, finns att ladda upp längre ner!

Video: Afghanistansolidaritets panelsamtal onsdag 3 oktober 2012 med representanter för partiernas kvinnoförbund.