Skriv ut denna sida

Bomber på bröllop-Hemliga celler i USAs baser

Afghanistansolidaritet 14 juni 2012

NATO har återigen dödat ett stort antal byinvånare i Afghanistan – och känner tydligen ännu en gång inte till någonting. Amerikanarna har hemliga celler i sina baser där de torterar fångar och inget av detta kommer ut till allmänheten, avslöjar Afghanistansolidaritet i senaste nyhetsbrevet.

Bomber på bröllop , av Knut Mellenthin ( översättning från tyska av Sixten Andréasson). Junge Welt 7 juni.
NATO har återigen dödat ett stort antal byinvånare i Afghanistan – och känner tydligen ännu en gång inte till någonting. Massakern ägde rum tidigt på morgonen omkring kl två lokal tid i området Baraki Barak i provinsen Logar. Uppgifter om antal civila dödsoffer låg enligt de första meddelandena mellan 15 och 18. Dessutom ska sex beväpnade män ha dödats, möjligen talibaner eller lokala motståndsmän.
En fotograf från den amerikanska nyhetsbyrån AP såg liken av fem kvinnor, sju barn och sex män på flaket av en mindre lastbil, som byinvånare körde till en protestdemonstration i provinsens huvudstad Put-i-Alam. Det yngsta dödade barnet var omkring ett år, det äldsta ungefär tio. I motsats till detta påstod en taleskvinna för NATOs ockupationstrupper att det inte funnits några ”civila” dödsoffer. Möjligen hade två kvinnor blivit lätt skadade. Enligt hennes framställning var det en blandad enhet av utländska och inhemska soldater som var på väg i en nattlig razzia för att ta fast en ”talibankommendant”. När de närmade sig en bondgård blev de beskjutna med handeldvapen.
Därefter hade ledaren av överfallskommandot – högst sannolikt en US-officer – krävt flygunderstöd, som  
brukligt var bestod i att samtliga närvarande bland vilka de fientliga sökt skydd blev ihjälskjutna och sönderbombade.
Men enligt utsagor av byinvånare och understött av lokala politiker och tjänstemän hade en bröllopsfest ägt rum vid tiden för flygangreppet i stamäldstens hus. Han var själv bland offren. De andra döda ska ha varit anhöriga till en storfamilj. Inte klart på grund av motsägande berättelser om de dödade beväpnade männen var bröllopsgäster eller om de tillfälligtvis befann sig i närheten.
Det kan inte uteslutas enligt tidigare erfarenheter att den påstådda beskjutningen från bondgården över huvud taget inte ägde rum, utan att flyganfallet i förväg medvetet och planenligt var riktat mot bröllopssällskapet: i förväntan att där skulle också lokala upproriska vara närvarande. Från Pakistan finns det många exempel på amerikanska drönarattacker mot begravningshögtider, nattliga festmåltider under fastemånaden Ramadan och stammöten för att lösa rättstvister.
Den afghanske presidenten Hamid Karzai har i det förgångna förgäves gång på gång krävt att NATO ska sluta med sina nattliga räder, som är lika fruktade som hatade av befolkningen. Oftast blir då ickestridande dödade eller sårade. Under den senaste massakern befann sig Karzai i Peking, där han deltog i mötet med Shanghai-organisationen för samarbete (SCO). Han bekräftade där Afghanistans önskan att vara med i organisationen som observatör. Medlemmar i SCO är Kina, Ryssland, Usbekistan, Kazackstan, Kirgisistan och Tadzjikistan. Till observatörerna hör Mongoliet, Indien, Pakistan och Iran.

Afghanistans Islamiska Emirat 9 juni: Internationella Röda Korset (ICRC) är en av de mest kända organisationerna som verkar i vårt land de senaste 60 åren. Särskilt under Sovjets invasion gav man värdefullt stöd till afghaner genom att vårda skadade. För det ändamålet har organisationen i Peshawar och Quetta där man tog emot skadade från jihadgrupper eller skickade dem utomlands för vård. Idag ger ICRC värdefullt stöd genom att skicka brev till fångar och informera deras familjer om fångarnas tillstånd och hälsa vilket är ett verkligt humanitärt stöd. Afghanistans Islamiska Emirat stöder som en del av sin politik varje NGO som är till gagn för vanliga afghaner och som inte stöder den utländska invasionen. På samma sätt gör Afghanistans Islamiska Emirat sitt bästa för att underlätta för dem i enlighet med deras förutsättningar och möjligheter och fördömer tortyr och dödande av dessa organisationers medarbetare i landet såväl som utomlands ty det är opartiska organisationer och arbetar världen över för de som behöver hjälp och de som är förtryckta. Vi vill uppmärksamma ICRC på alla fångar som har förbindelse med Afghanistans Islamiska Emirat och som torteras i fängelser, både kända och hemliga, av marionettregimen i Kabul och av amerikanarna.
…Vidare har amerikanarna satt upp hemliga celler i sina baser där de torterar fångar och inget av detta kommer ut till allmänheten. Vi uppmanar ICRC att undersöka de hemliga fängelserna i de amerikanska baserna som finns förutom Bagram och Kandaharbaserna. ICRC borde sätta press på de invaderande styrkorna att avstå från tortyr och förnedring av fångarna.

Ladda upp hela nyhetsbrevet som PDF längre ner!

Afghanistansolidaritet