Skriv ut denna sida

Folkrätten måste upprätthållas!

Sigyn Meder - IrakSolidaritet 12 juni 2012

Med 200 andra organisationer kräver IrakSolidaritet bl.a. att en speciell FN-rapportör tillsätts för mänskliga rättigheter i Irak och att oberoende internationella utredningar sker om USA-alliansens och deras handgångna regimers krigsbrott i Irak. Hjälp oss att få stöd för dessa självklara krav!

Den 20 mars nästa år infaller 10-årsdagen av USA-alliansens folkrättsvidriga angrepp och ockupation av Irak. Det finns inga brott mot mänskliga rättigheter, inga krigsförbrytelser USA inte har begått i ett krig som kostat över en miljon människor livet, under sanktioner så drabbande för folket att en halv miljon barn mist livet. ”Det var värt priset”, förklarade en eende Madeleine Albright på TV.


Miljoner döda i Irak väcker inga rubriker, inte ens debatt. Irak, ”det värsta brottet mot FN-stadgan sen andra världskriget” enligt Sverker Åström, har gjorts till en icke-fråga. Den irakiska staten med alla dess institutioner har krossats. Tiden är kort! Jag framhåller följande: Direkt efter ockupationen startade mord på akademiker, mord på intellektuella, mord på bärare av utbildning och kultur. Kunskapen om det avsiktliga mordet på Iraks utbildning (educide) och kultur förtigs. Som ockupationsmakt bär USA det fulla ansvaret.

Den 27 april 2005 konstaterade ett FN-organ att ”84 % av Iraksinstitutioner för högre utbildning har bränts, plundrats eller förstörts”. 31.598 attacker ägde rum mellan 2003 och 2008 enligt en UNESCO-rapport 2010.20 av Bagdads högskolor förstördes. USA:s politik av splittring, fragmentisering, att driva fram etniska och religiösa motsättningar skapa enklaver riktade mot varandra för att härska och söndra gäller inte bara det sekulära Irak som påtvingades ett kvotsystem på etnisk-religiös grundval , utan hotar Syrien och Iran, hotar hela regionen.


Irak är inte fritt, inte självständigt, inte suveränt. Iraks strategiska läge och stora olje-och gasresurser som nu säljs ut i rask takt, ger bolagen miljardprofiter. USA har överfört militära uppgifter till amerikanska UD. Militärt blir civilt och döljer sig i många former utöver världens största ambassad. CIA, drönare och specialtrupper hör till det USA har kvar och överensstämmer med den krigföring USA numer tycks föredra: drönare och specialoperationer. Hemliga och mer osynliga för hemma- och världsopinionen.


Det är en skam att konstatera att total straffrihet råder. Krigsförbrytarna umgås i världens salonger som inbjudna gäster. Hillary Clinton, idag regeringens gäst, bär fullt ansvar som USA:sutrikesminister. Krigsförbrytartribunalen i Kuala Lumpur avslutades 11 maj med en dom som förklarar Bush, Cheney, Rumsfeld och deras medarbetare skyldiga till tortyr och krigsbrott utförda i Irak och Afghanistan.


Domen må vara symbolisk, men vilar på grundligt undersökta fakta och vittnesmål om krigsbrott och har skett med juridisk expertis. För krigsbrott gäller universell domsrätt. Folkrätten måste upprätthållas!


Med 200 andra organisationer kräver IrakSolidaritet bl.a. att en speciell FN-rapportör tillsätts för mänskliga rättigheter i Irak och att oberoende internationella utredningar sker om USA-alliansens och deras handgångna regimers krigsbrott i Irak. Hjälp oss att få stöd för dessa självklara krav!


Nästa år är 10-årsdagen av ockupationen. De ska inte lyckas begrava Irak i tal om ”normalisering” och begynnande ”demokrati”. Irak, krigsbrotten, rättsliga frågor med mera kommer att uppmärksammas i en stor konferens i Genève i mars när FN:smänniskorättsråd sammanträder. 9 mars preliminärt kommer vi att ha ett seminarium i Stockholm.


Krigsförbrytare ska inte komma undan och krigsskadestånd ska utbetalas! Svensk trupp ur Afghanistan!

Tal 120603 av Sigyn Meder, IrakSolidaritet.

Mot USA:s krigspolitik vid Hillary Clintons besök i Stockholm 

Sigyn Meder - IrakSolidaritet