Skriv ut denna sida

Roligt att du är här, Clinton – men Nato är inget för oss

Anders Ferm, Gunnar Fredriksson, Lars-Gunnar Liljestrand m.fl 3 juni 2012

USA:s utrikesminister Hillary Clinton är i Sverige och träffar både statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt. Sverige och USA är såta vänner – men var tydlig med Clinton om att det svenska folket inte vill gå med i Nato och att vårt stöd för kriget i Afghanistan minskar, uppmanar dagens debattörer på Aftonbladet debatt. DEBATTÖRERNA: Anders Ferm, tidigare Sveriges FN-ambassadör. Gunnar Fredriksson, författare och debattör. Birgitta Hambreaus, tidigare riksdagsledamot (C). Lars-Gunnar Liljestrand,  ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet. Ingela Mårtensson, tidigare riksdagsledamot (FP). Thage G Peterson, tidigare Sveriges försvarsminister och riksdagens talman. Maj Britt Theorin, tidigare riksdagsledamot och EU-parlamentariker.

Debattörerna: Vill dessutom avveckla dagens militära samarbete med Nato

Vi är glada över att USA:s utrikesminister på sin resa besöker även vårt land! Mellan de amerikanska och svenska folken finns gamla och nära band av vänskap, samhörighet och samarbete. Hon är mycket välkommen både som representant för sitt land och som person!

Genom åren har USA och Sverige upprätthållit en öppen diskussion under ömsesidig respekt både i frågor som förenar oss och som skiljer oss. USA är en stormakt med en stormakts inflytande och ansvar. Sverige är en europeisk småstat som genom militär alliansfrihet och neutralitet lyckats bevara sin fred i 200 år.  Vi utgår från att den svenska regeringen i sina samtal med den amerikanska utrikesministern begagnar tillfället till att förklara att det svenska folket önskar fortsätta fredspolitiken och att det folkliga stödet för en svensk anslutning till Nato är mycket svagt. Bara en av fem svenskar vill att Sverige ansluter sig till Nato. Därför är ett svenskt Nato-medlemskap otänkbart. Sveriges nuvarande militära samarbete med Nato bör omedelbart avvecklas!

En av anledningarna är Natos fortsatta beroende av kärnvapen, senast bekräftad av kommunikén, paragraf 54, av den 21 maj 2012, från Natos toppmöte i Chicago. Sverige är ett land fritt från kärnvapen och motarbetar deras spridning, direkt och indirekt, till andra länder. I Mellanöstern finns en kärnvapenmakt: Israel. Ansträngningarna att hindra Iran från att sin tur utveckla en kärnvapenkapacitet bör utgå ifrån att hela Mellanöstern görs till en kärnvapenfri zon.

USA har deklarerat att man tänker stanna kvar med så kallade stödjande trupper i Afghanistan och kommer att fortsätta med nattliga räder och drönarattacker under minst tio år efter 2014, det vill säga ett krig utan slut. Den svenska regeringen bör förklara för den amerikanska utrikesministern att det folkliga stödet för det svenska deltagandet i Natos och USA:s krig i Afghanistan blir mindre och mindre. En majoritet av Sveriges folk är nu klart emot det svenska deltagandet i kriget. Den svenska regeringen bör göra som den nya franska regeringen och tillkännage sin avsikt att ta hem de svenska soldaterna och inte ge något stöd, militärt eller ekonomiskt, till ett fortsatt krig.

Det är viktigt att Sveriges regering inte faller undan för USA:s krav och önskemål. Vi vill ha ett omedelbart slut på det svenska krigsäventyret i Afghanistan. Detta bör tydligt markeras för USA:s utrikesminister.

Anders Ferm

Gunnar Fredriksson

Birgitta Hambraeus

Lars-Gunnar Liljestrand

Ingela Mårtensson

Thaqe G Peterson

Maj Britt Theorin

Anders Ferm, Gunnar Fredriksson, Lars-Gunnar Liljestrand m.fl