Skriv ut denna sida

Syrisk minister hoppar av

Nils Lundgren 8 mars 2012
Syrisk minister hoppar av SVT Play

- Jag ingenjören Abdo Hussameldin, biträdande oljeminister . . . meddelar mitt avhopp från regimen och min avgång som minister, säger han i en video som aktivister lagt ut på Youtube. 

Hussameldin uppmanar också sina kolleger att "lämna det sjunkande skeppet". Kina svänger om Syrien, våldet måste upphöra

Syriens biträdande oljeminister hoppar av och ansluter sig till det folkliga upproret mot president Bashar al-Assad. Det är den högst uppsatte civile tjänsteman som hittills lämnat regimen. - Jag ingenjören Abdo Hussameldin, biträdande oljeminister . . . meddelar mitt avhopp från regimen och min avgång som minister, säger han i en video som aktivister lagt ut på Youtube. Han berättar att han "ansluter sig till folkets revolution som avvisar orättvisa och regimens brutala kampanj för att krossa folkets krav på frihet och värdighet".

Rami, aktivisten som filmade Hussameldin och publicerade videon, säger till AFP i Beirut att oppositionen har hjälpt ministern att planera avhoppet. Av säkerhetsskäl ville han inte avslöja var videon filmades. Ex-ministern berättar att han jobbat för Syriens regering i 33 år men att han inte vill sluta livet med att "tjäna en kriminell regim". - Det är därför jag har anslutit mig till den rätta vägen, medveten om att denna regim kommer att bränna ner mitt hus, jaga min familj och dikta ihop lögner, säger Hussameldin.

Kina svänger om Syrien, våldet måste upphöra

Den syriska regeringen bör "omedelbart upphöra med våldet och aktivt arbeta samman med FN och Röda korset för att förbättra den humanitära situation och då särskilt i Homs".

UD-uttalandet kom efter ett möte mellan Kinas sändebud Lu Huaxin som tidigare träffade syriska högt uppsatta myndighetsföreträdare.

Syrian Arab News Agency