Skriv ut denna sida

Ett folks befrielse måste vara dess eget verk

Knut Lindelof 1 mars 2012

I Uppsala har Socialdemokraterna helt vänt på klacken i frågan om Sveriges deltagande i USA/NATOS krig i Afghanistan. Bakgrunden är en motion till nästa kongress som skrevs i höstas. I Dalarna och Skåne har man gjort samma sak. Dags även för Urban Ahlin & Co att ta reson.

På Uppsala arberarekommuns senaste representantskap (högsta beslutande S-organ i Uppsala) antogs motionen med krav att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan omedelbart, utan att någon yttrade ens minsta tveksamhet om kravet. Motionen ska nu gå vidare till behandling i distriktsstyrelsen och därefter till distriktskongressen för att till slut hamna på kongressen. Vägen är lång, men så fungerar demokratin i ett stort parti.

I Centrala stadens S-förening hade vi ett par möten för att få fram motioner till nästa partikngress. Då skrev jag ihop nämnda motion och delgav mina föreningskamrater. Frågan var ny för de flesta. Det man kände till var att partiledningen - hur den än har varit sammansatt de senaste 10 åren - har stått bakom de svenska Afghanistansoldaterna. Att det verkligen är ett krig var emellertid emellertid oklart. Det blev en ganska livlig men givande diskussion i föreningen. En medlem skrev ett långt svar med innebörden att föreningen omöjligen kunde ställa oss bakom motionen, och så blev det. Den gick istället vidare som "enskild" till AK-repskapet.

Inför repskapet hade AK-styrelsen skrivit ett väl genomarbetat svar som utmynnade i förslag till antagande av motionens yrkande - att ta hem de svenska soldaterna nu. Ingen i denna politiskt tunga församlingen hade något att invända.  Enhälligt antogs styrelsens förslag.

Under de tio år som USA/NATO:s Afghanistankrig pågått har några envisa S-röster varit emot partiledningens politik: Maj-Britt Theorin, Anders Ferm, Thage G Pettersson och Pierre Schori har här gått i spetsen. Alla partiledare, inklusive Håkan Juholt, och deras staber har varit för kriget. Alla har de hävdat att krigets mål är att införa mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, skola till pojkar och flickor och demokrati, att det är ett FN-engagemang och att militär och biständ behöver varandra. Äntligen håller dessa offentliga skygglappar på att falla.

I tisdags ordnade FiB/K och Socialdemokraterna i Uppsala ett offentligt möte med Pierre Schori som talade om Sveriges väg ut ur Afghanistan. Mötet blev, tack vare vinterns partidiskussionener, välbesökt. Det var även ett mycket givande samarbete mellan FiB/K och Socialdemokraterna i Uppsala som gav mersmak.

Knut Lindelöf