Skriv ut denna sida

Sverige och Afghanistankriget

Nils Lundgren 14 februari 2012

Broschyren VÄGEN IN I AFGHANISTAN är skriven av Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet. Riksdagens tidigare talman och f.d. försvarsministern Thage G Peterson har skrivit ett förord och tidigare FN-ambassadören Anders Ferm ett slutord. Broschyren kan beställas från Föreningen Afghanistansolidaritet, Fraktflygarg 5, 128 30 Skarpnäck eller per epost afghanistansolidaritet@gmail.com. Beställning kan också ske genom att sätta in 36 kr på föreningens plusgiro 33 13 24-4.

Sverige är i krig efter 200 år av fred. Sedan mer än 10 år deltar svenska trupper i kriget i Afghanistan. Det är ett krig som den svenska allmänheten och till och med riksdagen fått veta mycket lite om.

Försvaret har lagt hemligstämpel över det mesta som sker i Afghanistan. Och många dokument som gäller Sveriges väg in i kriget har hemligstämplats av
regeringen.

Det är hög tid att summera krigets historia, syna den svenska regeringens ansvar och hur kriget presenterats för svenska folket.

Mönstret går igen från historien. Då ett land går i krig, och särskilt när det deltar i ockupation av andra länder, blir det viktigt för militären och de politiskt ansvariga att ge en tillrättalagd bild av kriget.

Broschyren  besvarar frågor som: Är detta en "FN-operation"? Vad gör svenska soldater i Afghanistan? Vad kostar kriget? Är kriget förenligt med folkrätten? Är detta verkligen ett krig för att införa demokrati, stödja kvinnorna och starta skolor?