Skriv ut denna sida
fredag, 14 maj 2010 20:04

Richard Stengel: Mandelas arv

Skrivet av  Charlie Aronsson
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

En sökning på ”Nelson Mandela” i en av våra största bokbutiker på nätet ger 161 träffar. Nu finns ytterligare en bok i handeln av Time-redaktören Richard Stengel. Behöver vi ytterligare en bok om Nelson Mandela?

Richard Stengel är förutom redaktör för Time Magazine också Mandelas livstecknare. Stengel arbetade tätt tillsammans med den då nyss frigivne presidenten med hans självbiografi Den långa vägen till frihet och i arbetet med den Oscarnominerade dokumentärfilmen Mandela.

Till skillnad mot tegelstenen Den långa vägen till frihet så är Stengels nya bok en bärbar historia på nätta 223 sidor. Boken är Mandela sammanfattad i femton lektioner med tillhörande praktiska exempel. Stengel plockar på ett respektfullt sätt av Mandela helgonglorian och gör honom till en människa av kött och blod som tar strategiska beslut för att kunna uppnå sitt huvudmål. Författaren förklarar: ”Nelson Mandela är en principmänniska – med en enda princip: Alla ska ha samma rättigheter, oavsett ras, hudfärg och kön. Så gott som allt annat handlar om taktik.”

Problemet med helgon är att de är onåbara. Genom att förmänskliga Mandela gör Stengel hans femton lektioner till handfasta tips som varje människa kan ta åt sig. Exempelvis säger han: ”Mod är inte detsamma som att inte vara rädd.” Mandela erkänner att han varit rädd många gånger. Under Rivonia-rättegången, på Robben Island och under sin tid som den sydafrikanska statens värsta fiende under sitt alias ”Svarta nejlikan”. Något han aldrig varit rädd för att berätta om, är att han ofta är rädd.

Den här typen av böcker riskerar att bli sötsliskiga historier som handlar om ikoner istället för människor. Läsaren blir inte klokare men uppfylls av en känsla av otillräcklighet. Richard Stengel att falla i sliskighetsfällan genom att gör huvudpersonen till människa. Därför blir Mandelas arv en lustfull läsning med praktiska exempel på hur man kan resonera kring femton livsgåtor. Argumenten presenteras av en av världens klokaste män – ingen halvgud.

Richard Stengel Mandelas arv Forum

Läs 3449 gånger Senast ändrad torsdag, 17 juni 2010 20:11

Relaterade artiklar (efter tagg)