Skriv ut denna sida
fredag, 14 maj 2010 21:35

Kerstin Lundell: Affärer i blod och olja

Skrivet av  Anders Norborg
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Affärer i blod och olja

Kerstin Lundell

Ordfront

Vad som hände i Sudan var att det pågick ett stamkrig, hävdar det svenska börsnoterade oljebolaget Lundin Petroleum Inte alls, argumenterar Kerstin Lundell. Företaget har gjort sig skyldigt till brott mot mänskligheten. Som stöd anger hon rapporter från FN och flera människorättsorganisationer. Hon har också på plats träffat och intervjuat krigets offer. Deras berättelser är hjärtskärande.

I Lundin Petroleums styrelse satt Carl Bildt fram til 2006. Det är här det börjar brännas. Folkmord sa alliansen om Sudan innan man bildade regering. Sen kom Bildt. Då blev det ”konflikten i Darfur'”. Så gör man om man vill tjäna pengar på olja och samtidigt inför sina väljare framstå som hedervärd.

Hade nu Bildt och Lundin ingen aning om vad som skedde i Sudan? Givetvis hade de kunskap. Att en politisk hundsfott som Carl Bildt inte skulle ha varit medveten om den verkliga situationen är en högst osannolik tanke.

Ta bara det här. Lundin Petroleums grundare var Adolf H Lundin. Hans företag var ett litet oljebolag som tuffade på i skuggan av de stora. Det gick så bra att tiotusentals svenska småsparare och tjusiga aktieägare som Folksam och Andra AP-fonden satsade pengar.

När det gäller affärer med olja är information hårdvaluta. Här hade Adolf H en klar fördel. Han hade en bror som hette Bertil. Bertil Lundin hade extraordinära informationer eftersom han under decennier var chef för den hemliga svenska underrättelsetjänsten. Klanen Lundins nära vän och förtrogne Carl Bildt tecknade hans nekrolog. (DN 2005-07-03, se även Expressen 2005-07-05)

Skulle inte bröderna Lundin ha diskuterat världens väl och ve när de träffades? Skulle inte den kunskapen ha förts vidare till företaget? Skulle inte Carl Bildt ha känt till verkligheten i Sudan? Tja, är inte girighet den mänskliga egenskap som högern sätter främst?

Lundells bok är också en anklagelse mot statsminister Reinfeldt. Hur kunde han ta in Bildt i regeringen samtidigt som han satt i tvivelaktiga bolagsstyrelser? Var det kanske för att ha en backup efter valet 2010 för att vid en eventuell valförlust få hjälp med att surfa till ett behagligt internationellt arbete med en avslutande parasitär pension?

Den som lever får se. Båda vad gäller Bildt och Reinfeldt när deras smutsiga byk tvättas offentligt.

Läs 3053 gånger Senast ändrad lördag, 26 juni 2010 18:41

Relaterade artiklar (efter tagg)