Skriv ut denna sida
torsdag, 17 juni 2010 01:00

Sanimir Resic: En historia om Balkan

Skrivet av  Christer Lundgren
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Sanimir Resic har ambitionen att i ett långt tidsförlopp ge ett grundligt och brett perspektiv på Jugoslaviens och Balkans historia, men bokens avsnitt om den moderna historien urartar till en dåligt underbyggd politisk pamflett. Den utmålar ensidigt och urskillningslöst serberna i allmänhet, kollektivt som folk, och Slobodan Milosevic i synnerhet som skyldiga till krigen på 1990-talet. Den rättfärdigar samtidigt nationalistiska strömningar bland andra folkgrupper och undviker helt frågan hur imperialism och stormaktsintressen inverkat på konflikterna i vår tid.

Balkan är ett centralt strategiskt område i Europa, där stormakternas motstridiga intressen och de olika folkens och klassernas kamp genom århundradena lett till våldsamma sammandrabbningar, krig och övergrepp. Där finns lärdomar att dra av historien. Å andra sidan har historiska myter och legender ofta legat till grund för nationalism och krigspropaganda. Att belysa Balkans historia övergripande och objektivt med klassperspektiv är väsentligt, inte minst för förståelsen av krigen i samband med Jugoslaviens upplösning – efter Sovjetunionens sammanbrott – och den globala och lokala politiska situationen idag. Tyvärr lever denna bok inte upp till det behovet.

De delar som berör den äldre historien baserar sig huvudsakligen på tidigare litteratur i ämnet. De är välskrivna och innehåller många tänkvärda iakttagelser, men knappast några slutsatser som bidrar till förståelsen av dagens konflikter.

Slutet av boken – särskilt kapitlet ”Det andra Jugoslavien” och epilogen – bygger på ensidigt källmaterial (enbart andrahandskällor) och utmynnar i dåligt underbyggda slutsatser och partiska tolkningar. Många tveksamma påståenden framförs helt utan källangivelse.

Här saknas det försök till allsidig analys som kännetecknar till exempel Diana Johnstones Fools’ crusade (på svenska Dårarnas korståg, 2004). Typiskt för det partiska urvalet av källmaterial är att den boken inte kommenteras eller finns med bland källorna och i bibliografin.

I pocketutgåvan finns ingen uppdatering efter de senaste årens händelseutveckling, till exempel utgången av den skandalösa rättegången mot Slobodan Milosevic. Man kunde ha förväntat sig en kommentar till John Laughlands viktiga bok Travesty, The trial of Slobodan Milosevic and the corruption of international justice (Pluto Press 2007).

Sanimir Resic är historiker med inriktning på Balkans historia vid Lunds universitet. Hans bok säger något om den akademiska undervisningens funktion som formare av krigspropaganda och ideologi i det svenska samhället.

Läs 4043 gånger Senast ändrad tisdag, 07 september 2010 21:37

Relaterade artiklar (efter tagg)