Skriv ut denna sida

Nyhetsbrev 12/2014 från Celanders förlag

Celanders Förlag 29 december 2014

unnamed.jpg

Nyhetsbrev från Celanders förlag.

Nyheter i januari

Abdulrazak Gurnah Den sista gåvan

Den sista gåvan

Detta är Abdulrazak Gurnahs åttonde roman och hans andra på svenska. Här återvänder han till de teman han har utforskat i flera av sina tidigare romaner: exil och skuld.

Abbas är sextiotre år gammal, mekaniker, och lyckligt gift med Maryam, som arbetar i kafeterian på ett sjukhus. De har varit gifta i trettio år, har två vuxna barn och bor i Norwich. Den familjehistoria som barnen, Hanna och Jamal, har fått höra börjar när deras föräldrar träffades för första gången – hur deras blickar möttes på ett apotek i Exeter, ”för länge sedan, i ett nästan inbillat liv”, när Maryam bara var sjutton år gammal och Abbas trettiofyra, fast han sa att han var tjugoåtta. Han var sjöman, senig och mörk, hon arbetade på fabrik, bodde hos sina adoptivföräldrar i Exeter och var djupt olycklig. ”Yallah, vi ger oss av härifrån, det var så han sa. Det var berättelsen om deras kärlek.” På barnens frågor om faderns ursprung svarar han att han är en ”apa från Afrika”. När Abbas drabbas av en stroke börjar han – påmind om sin dödlighet, överväldigad av skam, trött på att tiga – berätta historien om hur han lämnade Zanzibar som ung man.

Abdulrazak Gurnah
https://ssl.gstatic.com/mail/sprites/newattachmentcards-7f961476482232d487c7980cdeb07e59.png); height: 21px; width: 21px; background-position: -219px -129px; background-repeat: no-repeat no-repeat;">

Abdulrazak Gurnah är född i Zanzibar 1948 och numera bosatt i England, där han undervisar i litteraturvetenskap vid University of Kent i Canterbury. Han är en av de främsta postkoloniala författarna, med identitet, främlingskap, migration och det koloniala arvet som återkommande teman i sitt författarskap. Gurnah debuterade med Memory of Departure 1987 och fick sitt genombrott med sin fjärde roman Paradiset (Celanders 2012), som nominerades till bland annat Bookerpriset. Han har utkommit med åttaromaner och en novellsamling och har även varit redaktör för flera samlingsvolymer med essäer om afrikansk litteratur.

Bokdata

Abdulrazak Gurnah: Den sista gåvan

Roman

Översättning: Helena Hansson

Omslag: www.bokochform.se

ISBN: 978-91-87393-15-0 

Inbunden 288 sidor

Direktpris 200 kr

Utgivningsdatum 15 januari 2015

Beställ gärna direkt från förlaget.

 

Bo Gustavsson Det nya nuet

Det nya nuet

Vi behöver alla ett nytt nu, en ny början i våra liv. I sin bok tar Bo Gustavsson upp detta tema i ett spektrum av 18 essäer. Där behandlas bland andra så olikartade tänkare och författare som Alain Badiou, Roland Barthes, Antonin Artaud, Tomas Tranströmer, Katarina Frostenson och den bortglömde poeten August Strindberg med flera. Dessutom skriver han om Heideggers läsningar av Hölderlin, Abdellatif Laâbi och männi­skans värdighet, den kurdiske poeten Farhad Shakely, Vladimir Losskys teologi, den ryske religionsfilosofen Nikolaj Berdjajev, italienska poeter i Giacomo Leopardis efterföljd och Ivan Aguéli.

Det nya nuet är andra delen i en trilogi med essäböcker vari den första delen heter Det stora okända och den tredje delen Den långa dagen är under arbete. Så vitt bekant är det första gången någon skriver en trilogi med essäböcker på svenska.

Bo Gustavsson är författare, översättare och kritiker. Han har gett ut poesi, essäer och en monografi över Karl-Gustaf Hildebrand. Bland hans översättningar kan nämnas texter av Pierre Bourdieu och dikter av den amerikanske poeten Robert Bly.

Bokdata

Bo Gustavsson: Det nya nuet. Spektrum av 18 essäer

Omslag: www.bokochform.se

ISBN: 978-91-87393-19-8

Danskt band 208 sidor

Direktpris 180 kr

Utgivningsdatum 19 december 2014

Beställ gärna direkt från förlaget.

 

Dela gärna på Facebook. Läs mer på vår hemsida www.celanders.se

 
 

Celanders förlag, Vårvädersvägen 4B, 222 27 Lund, 046 373740, www.celanders.se

 
 
Celanders Förlag