Skriv ut denna sida

23/9: Om boken: Sekreterarklubben - C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget, av Jan Bergman

FiB Kultur 14 september 2014

Screen_Shot_2014-09-14_at_09.12.40.png

Tisdag 23 september 18.30 Armémuseum, Stockholm.Samtal med författaren Jan Bergman om hans bok Sekreterarklubben: C-byråns kvinnliga agenter , agenter som riskerade sina liv under andra världskriget, men aldrig fick något erkännande. Fri entré, platsbokning via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Om boken: Sekreterarklubben - C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget, av Jan Bergman

Möt de unga kvinnorna som riskerade livet, misshandlades och skadades både fysiskt och psykiskt i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som i det tysta gjorde stora insatser för sitt land. Vilka var de? Varifrån kom de? Varför fick de aldrig något erkännande?Fotografen, tv-producenten och författaren Jan Bergman berättar här den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. En av dem var hans egen mor. Det är berättelsen om den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten - C-byrån - och de som jobbade åt den, en berättelse som kastar nytt ljus över en mörk tid i vår moderna historia. 

Jan Bergmans berättelse är i dagboksform och baserar sig på vittnesuppgifter, intervjuer med flera av de kvinnliga agenterna, fragmentariska dokument och brev. Med hjälp av dessa har han skapat en intressant och bitvis omskakande historia, där kvinnorna utnyttjades och förbrukades och i en del fall fick livet förstört. Det var ett livsfarligt spel som de gav sig in i, många gånger utan att känna till farorna.

Det var den rastlöse och initiativrike majoren Helmuth Tornberg, som byggde upp nätverket av kvinnliga agenter. Tornbergs släkt var vän till Olof Palmes släkt och en ung Palme figurerar på ett par ställen i boken. Tornberg lockade kvinnorna med ett ridderligt uppförande och gåvor i form av smycken, klänningar och pengar. Ty flickorna, som huvudsakligen kom från landsbygden, lockades av det fina livet med guldkrogar, hotell och dansrestauranger. De var ambitiösa och ville få det bättre.

Om författaren:  Jan Bergman, född 1956 i Stockholm. TV-producent, historiker och Stockholmsskildrare, mest känd för den stora TV-publiken för serierna Guldkorn och Stockholmspärlor. Han har också producerat flera historiska dokumentärer, t ex en sju timmar lång serie om Sverige och andra världskriget. Jan Bergman har tidigare utgivit Mina egna Stockholmspärlor - 70-talet (2005) och Stad i förvandling (2009) samt Stockholmspärlor, (2010, Max Ström).

FiB Kultur