Skriv ut denna sida

"This is Sweden" - Ny utställning på Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum 7 september 2014

Screen_Shot_2014-09-04_at_22.52.45.png

Mångkulturellt centrum (MKC) presenterar stolt designprojektet This Is Sweden, av Ana och Pablo Londono. Inspirerade av sin uppväxt i 90-talets Sverige, där rasismen var stark, har de skapat kläder som leker med både 90-talets mode, folkhemsnostalgi och exotiska uppfattningar om världen utanför. Utställningen är den första i en serie av utställningar och programpunkter som knyter an till höstens stora utställning Nationell Psykos som har vernissage den 25 september på MKC i Fittja.

Projektet This is Sweden av Ana och Pablo Londono tar utgångspunkt i två flyktingbarns uppväxt och skapar mode som utmanar föreställningen om den svenska identiteten. 

- Vi känner oss oroade över utvecklingen i Europa och vill därför visa att det finns röster mot rasism även i den ”opolitiska” modevärlden. Men This is Sweden är också ett sätt för oss att idag, i vuxen ålder, hantera den obehagliga deja-vu-känslan att 1990-talets rasistiska vindar är tillbaka – denna gång under ett annat namn, med bred acceptans och stor politisk makt, säger Ana Londono.

 This is Sweden tar avstamp i en berättelse om hur en 8-åring förstår hur det yttre kan skapa attraktionskraft eller avsky. Genom att kombinera stereotypa bilder av svenskhet med element från andra delar av Sveriges kulturella palett utmanar This is Sweden föreställningar om den svenska identiteten.

- Genom att använda oss av färger som varit laddade under vår uppväxt vill vi ta tillbaka rätten att definiera oss själva och göra anspråk på Sverige som också vårt hem. Vi inspireras av vår barndom i Säter där flyktingar från världens alla hörn blandade sina kulturella uttryck med vad de hittade second hand eller på den lokala återvinningsstationen. Samtidigt hyllar vi det nordiska hantverk och formspråk som vi vuxit upp med, säger Pablo Londono.

Utställningen sker i samarbete med Konstfrämjandet. 

Utställningen visas i Länken på Mångkulturellt centrum från den 4 september till 5 oktober 2014.

Kontaktperson för "This is Sweden" på MKC: Erik Annerborn
Fotograf: Jasmin Storch

#thisissweden

Mångkulturellt centrum