Skriv ut denna sida

En färsk bok om Ukraina

Sisela Björnsson 31 augusti 2014

flashpoint_in_ukraine_corrected-291x443.jpg

Vad är det egentligen som händer i Ukraina och hur skall man kunna förstå och tolka utvecklingen.

I slutet på våren utkom: Flashpoint in Ukraine – How the US drive for hegemony risks World war three. Redaktör Stephen Lendman, Clarity Press, inc. Stephen Lendman är en välkänd radioman och skribent. Boken är en antologi. I 24 kapitel där de 21 medverkande författarna skriver utifrån olika kunskaper och perspektiv. De flesta författarna är forskare ofta professorer.

Händelseutvecklingen under kuppen och tiden därefter fram till massakern i Odessa beskrivs i flera kapitel. Svenska media försöker ofta tona ner inslaget av neonazister och högerextremister men här lyfts de fram liksom inslagen av våld som dessa ger upphov till. Vi får en historisk tillbakablick  på Ukraina och Ryssland. Till historien också de amerikanska försöken att isolera Ryssland.  Är Ukraina en vändpunkt i historien? frågas det i det näst sista kapitletI några kapitel får vi läsa om Ukraina strategiska betydelse: kontrollen över Svarta Havet och strategiska vattenvägar, Ukrainas strategiska betydelse för avskiljandet av Ryssland från Europa: ”Vägen till Moskva går igenom Kiev” Flera kapitel diskuterar ekonomiska faktorer:  västmakternas plundring av Ryssland och Ukraina , sanktionernas konsekvenser för de olika aktörerna och vem som tjänar på Ukrainas ekonomiska kris. FN och internationell rätt behandlas i ett par kapitel. Media får ett eget fylligt kapitel men behandlas också av flera författare.

Tillsammantaget är detta en informativ och grundläggande bok för den som vill sätta sig in bättre i krisen i Ukraina. Det kan verka alltför snabbt att redan ge ut en bok om händelserna där men författarna ger bakgrund och insikter som ger möjlighet att tolka och fylla på.

Sisela Björnsson