Skriv ut denna sida

Kan längden på en teaterrecension berätta något om det allmänna intresset för scenkonst?

Vladimir Oravsky 18 juli 2014

image006.png

   Den Slovakiska webbtidskriften ”Reflektor”, ett namn som i svensk översättning betyder ”Strålkastare” men även ”Begrunda” och ”Återspegla”, recenserar en uppsättning av Vladimir Oravskys sedermera världskända pjäs „AAAHR!!!“ under rubriken „Aaahr! alebo Koľko ,priateľov, vás odkopne, kým nájdete toho pravého“ / ”Aaahr! Eller hur många ‚vänner‘ stöter bort er, innan ni finner en pålitlig vän“. Se här. 

Recensionen som beledsagas med inte färre än tre fotografier från uppsättningen, består av över 11-tusen tecken.

So what?, frågar du kanske.

Inget svarar jag. Men ändå: Kan det vara så, att recensionernas längd röjer något om det allmänna intresset för scenkonst i det enskilda landet? Du får själv svara på denna fråga med hjälp av nästföljande statistik.

 Svenska dags- och kvällspressens teaterrecensioner lägger jag åt sidan, eftersom dessa ofta förväxlar all analytisk kulturyttring med skriverier om kändisskap, dess klädsel, partyfrekvens, kärlek till sprit, tobak och droger eller frånvaro av den samt dess förlovnings- och skilsmässostatistik. Jag väljer därför webbtidningen ”Nummer.se” som ett jämförelseobjekt. Tidningen ”görs på uppdrag av Riksteatern” och rent tekniskt, matchar den tidningen ”Reflektor”. Jag gick genom samtliga Nummer-recensioner publicerade under månaden juni och kan konstatera att recensionernas längd varierade någonstans mellan 2.300 och 3.500 tecken inklusive blanksteg, och inkluderade ett fotografi. Recensionerna i ”Nummer.se” är således påfallande kortare än den som närskådar AAAHR!!!-uppsättningen.   

Om den intellektuella kvalitén på recensionerna på ”Nummer.se” uttalar jag mig inte om, mestadels på grund av att jag inte själv sett de uppsättningar som tidningen har tagit upp. Men om jag får gissa, så är min gissning, att den utförliga slovakiska recensionen av ”AAAHR!!!” inte skulle få plats i ”Nummer.se”. Den skulle högst sannolikt anses vara alltför detaljerad, kunnig, filosofisk och associationsrik. Och en recension i ”Nummer.se”, verkar det som, bör helst inte vara skriven med samma professionella allvar och ambition, som den pjäs den behandlar.                  

„AAAHR!!!“ vann 1:a pris i en världsomfattande dramatikertävling IPC (International Playwright Competition) utlyst av ITI (The International Playwrights’ Forum of the International Theatre Institute) och ASSITEJ (International Association of Theatre for Children and Young People) i Manila, i folkmun kallad teaterolympiaden.             

Vladimir Oravsky