Skriv ut denna sida

SKUGGFÅNGAREN - Fotografiska möten 2000-2013

Världskultur museet Etnografiska 11 juni 2014

Skärmavbild_2014-06-11_kl._14.50.50.png

I sommar visar Etnografiska museet en unik fotoutställning med samtida porträtt av människor från Nordamerikas ursprungsfolk som genom åren besökt museet. Här får vi ta del av deras egna berättelser om vad som fört dem hit.Utställningen visas 24 juni – 5 oktober.   

Bland de porträtterade märks bland andra Henry Robertson, som var med och snidade totempålen utanför museet. Här finns också Ernie LaPoint, ättling till den berömde Sitting Bull. Vi möter också Marion One Star Sorace, som skänkte museet sin dansdräkt efter att ha invigt utställningen Nordamerikas indianer.Skuggfångare – Shadow catchers – kallas de fotografer som med omständlig teknik dokumenterade ursprungsfolken i Nordamerika runt förra sekelskiftet.Tony Sandin, en nutida skuggfångare, arbetar sedan 2000 som fotograf vid Etnografiska museet. Tony har en bakgrund som uppdragsfotograf men har också genomfört två fotografiska fältarbeten hos Lakotafolket på Pine Ridgereservatet i Syddakota, USA.Bilderna i utställningen är tagna i nära samarbete med de porträtterade. De presenteras med namn och stamtillhörighet. Genom åren har samlingen vuxit och blivit en vacker och viktig dokumentation av kontakter, vänskap och samarbete mellan människor från Nordamerikas ursprungsfolk och Etnografiska museet.  

För mer information kontakta Andreas Lundell, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Pressbilder finns för nedladdning på www.varldskulturmuseerna.se/press

ETNOGRAFISKA MUSEET
Djurgårdsbrunnsvägen 34. Box 27140, 102 52 Stockholm
Tel 08-5195 50 00. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.www.etnografiska.se

Världskultur museet Etnografiska