Skriv ut denna sida

Strömmingsflundra, saffranskladdkaka & FIB/K

Bror Kajsajuntti 17 december 2013
Violet Road på Lindmo Lørdag Ronny Mikkelsen
Jag lyssnar vidare på Violet Road och läser reportaget om bandet i senaste numret av Folket i Bild/Kulturfront: "- Texterna är skildringar och betraktelser om livet". Gruppen "Den violetta vägen" har några år på nacken, men det är i FiB/K jag första gången läser om bandet och lockas att lyssna på youtube.
Inspirationen för Violet Road kan komma från så mycket. Vi inspireras av naturen och förhållanden runt omkring oss. Men samtidigt självklart också av människor och de känslor som skapas i möten mellan allt detta."..." I bandet finns en medvetenhet om den samiska historien."..."- Vår familj är sjösamer efter att farfars far utvandrat från Tornedalen och slagit sig ned i Kåfjord. Han var same och talade samiska, finska och norska."...Historien känns nära, eftersom även jag har släktingar som utvandrade från Tornedalen undan svälten till Kåfjord.
f5f09ca4483af6d82250f6e147b92681_L.jpg
Bror Kajsajuntti
Jag tänkte vidare igår på Folket i Bild som jag prenumererat på sedan starten och ofta skrivit artiklar i allt ifrån större reportage, bokrecensioner och korta vardagsrapporter. Jag blev även intervjuad en gång 1977 - 78 av Folke Isaksson, som gjorde ett reportage om SSAB.
 
Jag, jag, jag är dock inte det viktigaste, utan att vi är många människor, som gör något tillsammans och gjort det i över 40 år. Igår tänkte jag på reportagefonden och vilka stora samhällsomstörtande reportage FiB/K skulle kunna göra. Det som är mest känt är IB-avslöjandena våren 1973, då vi satte försäljningsrekord i Luleå och många av er som läser det här var med och sålde. Jag hoppas ni har fortsatt att prenumerera. Annars finns ju chansen igen.
 
Annat jag tänkte på är detta med Violet Road, från Tromsö, som jag gett tips om. Tromsö är ju vänort till Luleå. Tänk om vi skulle kunna bjuda in dem!
Violet_Road.jpg
Violet Road. Foto: Susanne Hansen
 

Efter att ha gett pojkarna frukost och de åkt för näst sista dagen i skolan före jullovet, ör jag klart i köket, plockar tvätten ur tvättmaskinen och reglerar innetemperaturen, för att åka till Kalix, där jag medverkar som statist i en filminspelning där "Bjørn Sundquist spelar huvudrollen i manusförfattaren och regissören Gunnar Vikenes nya film "Her er Harold" - en dramakomedi om den misslyckade möbelhandlaren Harold Lunde som reser till Sverige for att kidnappa IKEA-grundaren Ingvar Kamprad."


Vad gäller Folket i Bild,  jag haft som återkommande tema, studerar jag även layout och typografi, för att kunna få idéer till min lilla tidskrift Krattan, som en gång var Bokcafeet Tankarnas Trädgårds medlemstidskrift. Jag lever inte på gamla meriter om än minnen inte går att sudda ut.

Livet går vidare och i arbetet med båda tidskrifterna, så finns det många medarbetare. Det trevliga är ju, när många röster "hörs" och genom att vi arbetar ideellt, så finns inga stora tidningskoncerner, som skär ner på personalen.

Jag tror inte att tidningar kan överleva enbart som elektroniska tidskrifter, även om många i första hand stressar till sig "information" på "nätet". Man behöver kunna stanna upp och åter bläddra i tidningar och böcker.

Därför fortsätter jag.

 

RSS: Vill du veta när nästa Folket i Bild/Kulturfront kommer ut?

 
 
 
Bror Kajsajuntti