Skriv ut denna sida

Intervju med Edda Magnason om filmen Monica Z

Video och recension av Antonie Frank Grahamsdaughter. 12 september 2013
Intervju med Edda Magnason om filmen Monica Z Antonie Frank

Stark debut av Edda Magnason i filmen ”Monica Z” om jazzsångerskan Monica Zetterlunds liv.

Filmen sätter ljus över jazzsångerskan Monica Zetterlunds personliga konstnärsöde och utspelar sig under en kort period av Monica Z genombrott och karriär.

Monica Z

Arbetskamraterna på telefonväxeln i Hagfors småretas med Monica Z med orden ”skulle du inte bli stjärna i Amerika” ?

 

Inte nog med det även fadern, patriarken i filmen fördömer Monica Z drömmar och rastlösa liv. ”Du skall inte tro att du är nåt” upprepar han. Jantelagen talar sitt klara språk, då som nu. Men hon har bestämt sig.

 

Med beslutsamhet och envishet börjar hon sin bana in i jazzens värld. Med låten ” Hit the Road Jack” tar karriären fart. Hon reser till New York och sjunger på den legendariska Jazzklubben Lenox Lounge i Harlem.  Väl hemkommen till Sverige med budskapet att sjunga jazz på svenska möter hon Beppe Wolgers som börja skriva texter till hennes musik.

Edda

Edda Magnason gestaltar med naturlig självklarhet och med en innerlig känsla en porträttlik tolkning av sångerskan Monica Zetterlund. Regissören Per Fly har lyckats med en fullträff i valet av skådespelare. Hon är superskarp och har en stark inlevelse. Edda Magnason hade inte tidigare funderat över någon skådespelarkarriär. Provinspelningen kom till av en slump och med bakgrund i musiken så kändes rollen naturlig.

 

Scenerna växlar i ett snabbt flöde och med ett icke linjärt berättande leder filmen oss in i Monicas Z livsöde och stormiga liv. Hon dras till hopplösa relationer med fel män och
slits mellan musiken och moderskapet. Filmen skildrar en gripande scen när hennes dotter förs bort av morföräldrarna. Scenen är starkt gestaltad inte bara känslomässigt utan även den tidens syn på kvinnor som har ambitioner av att göra något med sitt liv.

 

Filmen tar oss vidare i karriären med avstamp i New York och senare som det svenska bidraget till schlagerfestivalen, applåder, upphöjelser och så den totala kraschen dövad med ständiga drinkar. Filmen flätar ihop händelser i ett snabbt tempo. Det fungerar. Det starka filmfotot av Eric Kress och arbetet vid klippbordet är ett proffsigt utfört arbete.


Regissören Per Fly och manusförfattaren Peter Birro känd för manuset till filmen ”Upp till Kamp” återskapar trovärdigt tidsperioden under1960-talet även om allt inte är perfekt. Vi får bekanta oss med kändisar som Hasse Alfredsson, Tage Danielsson och Beppe Wolgers. Även Lena Nyman och Vilgot Sjöman från filmen ”Nyfiken Gul” finns på de vilda festerna i villan. Scenerna fungerar som ett tittskåp in i 60-talets kreativa konstnärskretsar. Det är spännande och intressant. Jag dras med i filmens berättande. Scenerna har en stark intensitet. Den tar oss med in i ett oförglömligt mänskligt öde. En Jazzsångerskas liv, det svåra hon brottades med och musiken hon offrade allt för. Envisheten och rastlösheten drev henne vidare. Jag uppskattar den värdiga ljusa slutscenen i filmen. Monica Zetterlund lever vidare.

En gripande film!

Betyg: 4

Antonie Frank Grahamsdaughter.

Filmkritiker.

Info: Svensk titel: Monica Z

Regi: Per Fly

Producent: Lena Rehnberg

Manus: Peter Birro

Foto: Eric Kress

Medverkande: Edda Magnason, Sverrir Gudnason, Kjell BergqvistMer

Filmtyp: Långfilm

Längd: 111 minuter Mer

Produktionsbolag: Stellanova FilmMer

Svensk

distributör:

Sverigepremiär: 2013-09-13

AB Svensk Filmindustri

Video och recension av Antonie Frank Grahamsdaughter.