Skriv ut denna sida

Värna naturen och mänskliga rättigheter

Antonie Frank Grahamsdaughter 14 juli 2013
Intervju med Monica Polacca Antonie Frank Grahamsdaughter

Mona Polacca är en av 13 ”Grandmothers” från tretton ursprungsbefolkningar som har kommit till Sverige för att sprida budskapet om naturens och människors rättigheter.

Video intervju Mona Polacca 13 ”Grandmothers”

”The international council of 13 Indigenous Grandmothers” är i Stockholm för att dela med sig av visdom och gemenskap. De bildades i USA 2004. De träffas ett par gånger varje år för att samlas till rådsmöte. Nu är det dags för en konferens i Stockholm. De kom nyligen från Almedalen där de bjöd in till diskussioner om ett hållbart samhälle som byggs genom respekt för kommande generationer och naturens rättigheter. Vi måste värna om vår planet, och om ” Mother Earth” säger de.

De är 13 skärpta kvinnor fyllda av livserfarenhet, flera av dem har doktorerat. Mona Polacca, Arizona i rättvisefrågor och är talesman för urbefolkningarnas sak i FN. Jyoti, (Jeneane Prevatt) Kalifornien, en av grundarna till gruppen har disputerat i psykologi. Flordemayo, New Mexico, föreläser på universitet och konferenser.

Under dagarna kommer de att kalla till rådsmöte och värna om livet för kommande generationer. Ett antal workshops kommer att hållas om medicinalväxter, urfolkens språk och om profetior. Det kommer även att hållas en ungdomskonferens kallad ”Brinnande åsikter”.

”13 indigenous grandmothers” kämpar mot orättvisor och är engagerade i miljöfrågor.

 

De diskuterar gruvdrift, vatten och luftföroreningar och människors rättigheter. Vår planet skall räcka för sju generationer framåt säger de. De värnar om den kunskap som mödrar, mormödrar och farmödrar överfört genom alla tider till nästa generationer. Dessa ”Grandmothers” är mellan 60 och 90 år och bär på över tusen år av kvinnlig visdom.

 

Rita Pitka Blumenstein Yup’ik, ”grandmother”, född på en fiskebåt och uppväxt i Tununuk Alaska firar sin 90-årsdag samma dag som jag besöker konferensen. Det blir sång med och av Grandmother Mona Polacca vid ceremoniplatsen. Stämningen är varm och engagerad.

Senare samma kväll får jag möjlighet att göra en intervju med Mona Polacca från Hopi-Havasupai/Tewa från Arizona. Hon är också talesperson i FN för ursprungsbefolkningarna.

Mona Polacca

Hon berättar att de 13 Grandmothers har med skrivelser och dokument protesterat mot fortsatt planerad uranbrytning i Grand Canyon och det närliggande området Red Butte, som är ett heligt berg för Havasupai, en av målsägarna i tvisten med gruvbolaget, liksom för andra stammar, däribland Hopi, Zuni och Navajo.

Ett kanadensiskt gruvföretaget trotsar president Barack Obamas beslut från 2012 mot uranbrytning på tröskeln till Grand Canyon nationalpark.  Nu fortsätter prospektering utifrån ett tidigare beslut om gruvdrift. I ett naturområde kommer de att ta bort all växtlighet och bygga en damm och två gruvschakt. Gruvan kommer att förorena kalkstensformationen Red Wall den viktigaste källan till att förse Grand Canyon med vatten förutom Coloradofloden. När denna vattentäkt är förorenad finns det ingen återvändo, berättar Mona Polacca.

De13 Grandmothers kämpar med flera uppdrag däribland flera skrivelser till Vatikanen för att få påven att upphäva den påvliga bullan - Inter Caetera från 1493 som diskriminerar ursprungsbefolkningarnas riter och religioner. Dekretet var ett sätt att sprida den kristna läran till Amerika. Den innehåller uttalanden om att "barbariska nationer ska störtas”. När de 13 Grandmothers anlände till Rom för att delta i en audiens var den plötsligt inställd.

De utförde istället en ceremoni på Petersplatsen och höll på att bli bortkörda men lyckades övertala vakterna att få hålla sin ceremoni. Fortfarande har de inte fått audiens hos påven eller fått svar på sin begäran att påvens bulla upphävs.

The 13 Grandmothers har en stark tro på ”the spirits” - förfädernas existens. De är med oss, skyddar och vägleder oss i livet hävdar de. Flera av ursprungsbefolkningars språk är utdöda och Grandmother berättar att många barn i Pine Ridge reservatet i South Dakota i USA enbart talar engelska. Vi måste utbilda våra barn i vårt språk och ge dem verktyg till vår kultur och religion säger hon.

The Grandmothers fortsätter att sprida sitt budskap på Clarions Hotel vid Skanstull och utövar sina ceremonier i en liten park i närheten. Stämningen är intensiv och samlar många människor. Doften av rökelse - ”smudging” och örter ligger tät över platsen. Trumljudet får människor att stanna upp, nyfikna och ställa frågor om ursprungsbefolkningarna.

 

Människor här är öppna och välkomnar vårt budskap säger Mona Polacca. Hon skrattar och reser sig upp för att springa vidare och förmedla sitt budskap. Dagarna är fyllda av deras uppdrag att bevara ” Moder Jord” en viktig del i ursprungsbefolkningars hållning till livet.

Antonie Frank
Grahamsdaughter.
Journalist/ Filmkritiker.

Antonie Frank Grahamsdaughter