Skriv ut denna sida

4/7: Alla människors lika värde - Alla folks lika rätt

Erik Jonsson 28 juni 2013
Manifestation med musik och tal på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm kl 16:00 den 4 juli.
Alla människor föds lika. Alla har vissa oförytterliga rättigheter som rätten till liv, frihet och sökande efter lycka. Det är varje folks rätt att inrätta sin regering på det sätt som bäst passar dem för att uppnå trygghet och lycka.
Med dessa vackra ord grundades USA för 236 år sedan. Trots dem byggdes världens starkaste stat upp genom massutrotning av urfolken, sekler av slavhandel och utplundring av andra länder. Under 1900-talet växte USA fram som världsmakt och gick efter Sovjetblockets sammanbrott på hämningslös offensiv för världsherravälde. USAs globaliserade militarism för att krossa alla hot mot sitt ”livsrum”, väcker skrämmande associationer till liv.
Försvagat imperium allt aggressivare
Men samtidigt har USAs ställning i världen försvagats ekonomiskt och moraliskt av krigen mot Irak och Afghanistan, av stödet till Israels folkmordspolitik och av nyliberalismens globala finanskris. Världsmakten undergrävs också av latinamerikanska folkens frigörelse med anspråk på just de mänskliga och nationella rättigheter som USA förtrampar. Med ofattbara miljarder i stöd till imperiets banker och med militär kraftsamling i Asien, Afrika och Latinamerika hoppas Washington kunna rädda sitt fördärvliga och ohållbara maktsystem.
De fattiga får betala för ekonomisk och klimatkris
Oberörda av den egna politikens totala bankrutt driver IMF, Världsbanken, WTO – styrda av USA och EU - ånyo skuldsatta länder till undergång. De fattiga staternas rätt att driva politik, att kontrollera de egna naturtillgångarna, att utveckla jordbruk och industri på egna villkor och begränsa de transnationella bolagens rörelsefrihet inskränks till de rikas förmån. Följden blir ökade klyftor, massvält, miljöförstöring, desperation och underutveckling för folken. Världens fattiga folkflertal – innefattande det rika Europas - får bära följderna av den globala finanskrisen och klimatförändringarna.
USA/NATO siktar på världsmakt
Med sin militära och politiska övermakt kväver USA de förändringar som folken kräver. Med informationsmonopol, paramilitärer, ekonomisk krigföring kan USA införa kaos och terror och bryta sönder samhällsstrukturer, men inte segra. I Irak och Afghanistan tvingas USA att dra tillbaka sin armé och privatisera sin ”lag och ordning”. Anfallet på Libyen siktade på att införa samma ”lag” där. Med EUs benägna stöd har USA globaliserat sin aggressiva militarism och vänt FN:s fredsprincip och den nationella suveräniteten till sin motsats för att säkra sitt ”hundraårsrike”: The New American Century. Utomrättsliga avrättningar med förarlösa flygplan har blivit vardagsmat för en världsmakt som hävdar att dess våld är lag.
Kontroll över världens olja och gas
USAs uppbyggnad av raketbaser i Europa och militarisering av yttre rymden stärker dess militära övermakt i NATO. Målet är att säkra tillgången till världens olja, att kontrollera oljeledningar och tankfartygs rutter på internationellt vatten och ingripa om energitillförseln hotas. Den 19 mars 2011 inledde USA och Europas ledande f.d. kolonialmakter det tredje kriget på 10 år mot ett land i arabvärlden, denna gång för att få kontroll över Libyen. Utan möjlighet att upprepa detta i Syrien har de med Saudiarabien och andra oljekungadömen drivit på ett väpnat uppror och inbördeskrig för att också uppnå kontroll över Syrien och Iran. Samtidigt manövrerar USA och EU för att behålla kontrollen över Egypten och Tunisien.
Över 1.000 USA-baser i världen, inringning av Ryssland och Kina
USA/NATO fortsätter att stärka inringningen av Ryssland och Kina och hela eurasiatiska världsdelen. I Östasien stärks de militära banden med Sydkorea, Japan, Singapore, Australien och nära nog ständiga krigsövningar pågår – i luften, till havs och på land. USA/NATO har dragit med Georgien, Ukraina, Azerbadjan, Moldavien i centralasiatiskt samarbete och genomför stora krigsmanövrer. I Afrika har USA byggt ut militärbaser i nästa alla länder, återstår Libyen vars nya regim dock förväntas välkomna en sådan. Nya fruktansvärda bomber utvecklas.
Finlands och Sveriges stegvisa inlemmande i NATO är den slutliga detaljen i ett enormt projekt för världsherravälde som överträffar både Napoleons och Hitlers. Sverige och Finland deltar aktivt i krigsövningar i Norrbotten med sikte på kontroll över olja och gas under ryska Arktis. Vi kan inte längre skydda våra samveten bakom formell neutralitet. Vi lever i en extremt farlig tid och Sverige smygs allt tätare in i NATO med deltagande i militära anfall och upplåtelse av stora delar av Norrland för dess bombövningar.
Återta kontrollen över ”egna” världsdelen
Hemmavid har USA sin Fjärde Flotta för patrullering kring Sydamerika och Karibien, med beredskap för militära ingripanden. Nya militärbaser i Colombia hotar hela Latinamerika och inringar ”Världens lunga”, det jättelika Amazonasområdet med en stor del av världens syre- och sötvattensreserver. Ursprungsfolkens rättigheter och liv hotas. ALBA-länderna demoniseras, folkvalda regeringar undergrävs och hotas av militärkupppernas återupplivade spöke. Hundratals miljoner US-dollar ägnas undergrävande verksamhet. Men de lyckas inte kväva folkens frihetssträvan.
Kämpa för rättvisa, frihet och bröd
USAs självständighetsförklaring 1776 var en milstolpe för mänskligheten på väg till FN:deklarationen om mänskliga rättigheter till försvar för jordens utsugna, för nationernas rätt till kontroll över egna resurser, till en rättvis ekonomisk världsordning, till frihet och demokrati. Vi firar den 4 juli som en frihetsdag riktad mot USAs världsomfattande brott och hot mot de mänskliga rättigheterna, mot folkens självbestämmande och mänsklighetens överlevnad.
Stöd solidaritetsarbetets paroller:
• Stoppa USAs/NATOs krigsupptrappning  och USAs raketbasering i andra länder!
• Nej till imperialismens ”humanitära” interventioner!
• Fördöm USAs omfattande krigsbrott, brott mot folkrätten
och de mänskliga rättigheterna
• För alla länders okränkbarhet och alla folks självbestämmande!
• För en ny ekonomisk och social världsordning!
• För folkens rätt till egna resurser och naturtillgångar!
• För ett aktivt och demokratiskt FN!
• För ett fritt Palestina! Afghanistan! Irak! Libyen! Erkänn Västsahara!
• Nej till USAs  blockad mot Kuba och omstörtande verksamhet i Latinamerika!
Erik Jonsson

Relaterade artiklar (efter tagg)