Skriv ut denna sida

En reseskildring om Nya Zeelands förlorade udde

Nils Lundgren 13 september 2012

Ny reportagebok skildrar Nya Zeeland inför årsdagen av önationens värsta miljökatastrof genom tiderna; containerfartyget Renas kapsejsande hösten 2011.

Följ med till Nya Zeelands dolda hörn!

Aotearoa: En reseskildring om Nya Zeelands förlorade udde

av Klas Lundström


 

Rongo Förlags första utgivning är en nätt och tät skriven reseskildring om ett Nya Zeeland som sällan skildras i filmer eller böcker. Ett dolt, svåråtkomligt — ja, glömt — Nya Zeeland. Det är på många sätt ett parallellt samhälle jämte det som når det otränade ögat.

 

East Cape är en isolerad kustremsa på Nya Zeelands nordö. Vad som på ytan är timmer- och fiskeregioner rymmer fler världar än vad som når första anblicken. I Aotearoa: En reseskildring om Nya Zeelands förlorade udde stämmer läsaren träff med konstnärer, bönder, arbetslösa, entreprenörer, knarksmugglare och örikets kulturella, politiska och sociala historia. Från sin tid som brittisk koloni via inbördeskrig och identitetssökande in i skrivande stund; en tid präglad av antiterrorlagar, växande samhällssprickor och nya frågetecken.

 

Klas Lundströms resa till Aotearoa (maoriernas namn för Nya Zeeland) började egentligen för många år sedan. Då fann han sig av en slump sittande vid honnörsbordet på en begravningsceremoni för en högt aktad maorikvinna (som han naturligtvis aldrig hann träffa). När han många år senare upptar sökandet efter gränsen mellan Nya Zeeland och Aotearoa finner han två sidor av samma önation.

 

Klas Lundström är journalist och författare bakom en rad reportageböcker, senast Krokodilernas land: Ett reportage om Östtimor (våren 2012).

 

Rongo Förlag är en nystartad boketikett som vill slå ett slag för det litterära reportage och den annorlunda reseskildringen.

 

Läs mer om boken på Rongo Förlags hemsida.

 

Omslag & design: Stefan Uddholm

Releasedatum den 13 september 2012

ISBN: 978-91-637-1444-3 (pocket)

 

Vi finns på Twitter och Facebook.