Skriv ut denna sida

Inta Ruka ställer ut i Katrineholm

Nils Lundgren 8 juli 2012

En av vår tids främsta porträttfotografer ställer ut sina fotografier från fotoboken People I know på Konsthallen i Katrineholm, Kulturhuset Ängeln, fram t.o.m den 18 augusti 2012. Visning torsdag 16 augusti kl 17.00!

Inta Ruka är en av vår tids främsta samtida porträttfotografer. Hon är född 1958 i Riga, Lettland, där hon också idag är verksam. Hon började fotografera i slutet av 1970-talet och hennes bilder speglar personliga möten. Hon lyfter fram varje individ hon porträtterar och visar att alla människor har något eget att berätta. Nyckeln till Inta Rukas framgång som fotograf är hennes unika förmåga att kommunicera och att få människor att öppna sig för henne. Det handlar om det förtroende hon lyckas skapa kring sitt arbete som fotograf. Inta Ruka slog igenom internationellt då hon representerade Lettland vid Venedigs konstbiennal 1999.

People I know - Inta Ruka
Katrineholms Konsthall 1 juni - 18 augusti


Kulturhuset Ängeln: Djulögatan 27

Kulturhuset Ängeln hittar du tillsammans med bibliotek, konsthall, hörsal och kafé samt Servicekontor med Försäkringskassan och Skatteverket. I huset finns också kultur- och turismförvaltningen.

Ordinarie öppettider

maj 2012 - augusti 2012

Måndag klockan 10-18
Tisdag klockan 10-18
Onsdag klockan 10-18
Torsdag klockan 10-18
Fredag klockan 10-18     
Lördag klockan 11-14

Avvikande öppettider vid helgdagar.

Kontakta oss

Utställningar
Telefon: 0150-578 31
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program
Telefon: 0150-576 35
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Fotografen Inta Rukas bilder speglar de personliga möten med människorna hon porträtterar. Hon vill med sina bilder lyfta fram varje individ och det personliga för att visa på att alla människor har något eget att berätta.

Nyckeln till Inta Rukas framgång som fotograf är hennes unika förmåga att kommunicera och att få människor att öppna upp sig för henne. Det handlar också om det förtroende hon lyckas skapa kring sitt arbete som fotograf.

OBS! Visning torsdag 16 augusti kl 17.

Recension av boken People I know av Yukiko Duke i Godmorgon Sverige.

(7 minuter in i klippet)

Länk till svtplay.se

Inta Ruka ställer ut i Katrineholm

Inta Ruka, född 1958 i Lettland, började fotografera i slutet på 1970-talet och fick ta emot stipendium från Hasselblads stiftelse 1998. Hennes fotografier har visats runt om i världen och hon finns representerad på Moderna Museet i Stockholm. Hon skildras i den svenska dokumentärfilmen Fotografen från Riga från 2009.

Hennes fotografier finns nu att se på Konsthallen i Katrineholm, utställningen visas 1 juni - 18 augusti 2012.

Läs Stefan Nilssons recension av Inta Rukas bok People I know här.


People I know ges ut av förlaget Max Ström. Detta är första gången hennes bilder samlas i en stor retrospektiv bok.

Denna storslagna monografi rymmer bland annat de tre stora fotografiska projekt som hon arbetat med sedan 1970-talet: My Country People, People I Happened to meet och Amalias Street 5a.

Ute Eskildsen, curator och chef för det fotografiska museet i Essen har skrivit en essä som beskriver Rukas bakgrund och konstnärskap.

Lars Tunbjörk, personlig vän och fotografisk kollega, har tillsammans med formgivaren Patric Leo gjort urvalet av bilderna till boken. Resultatet är en utsökt bok med mer än 150 foton.

Inta Rukas bilder har visats på flera stora internationella utställningar och hon finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm. Under 2012 och 2013 är flera stora utställningar med hennes verk planerade i Sverige, bland annat i Katrineholm, Umeå och Stockholm.

Inta Ruka är ett hett namn i Europas bildvärld. Hon är Lettlands mest kända fotograf och porträtterar sina landsmän med en nyfikenhet, ärlighet och en ömsesidig tillit som gör hennes bilder exceptionellt verklighetsnära. På grund av det stora internationella intresset utkommer boken i en svensk-engelsk utgåva.

Relaterade artiklar (efter tagg)