Skriv ut denna sida

Hertsö Happening

Nils Lundgren 20 april 2012
Devla Tomic Intervjuas catweaszle 18 apr 2012

Musikteatern Hertsö Happening är en form av Community Theatre - En gemenskapens teater. Ett internationellt begrepp, som knappt nämns i svensk massmedia. Det är ett sätt att få människor att berätta sin historia med den professionella teatern som stöd. Det är en starkt växande internationell rörelse, skriver Bror Kajsajuntti

HERTSÖN byggdes klart i mitten av 1970-talet för att skapa bostäder i samband med att framtidsdrömmen Stålverk 80 skulle byggas. Nu är tiden en annan och Hertsön är ett av Luleås största bostadsområden med cirka 6000 invånare.


Hösten 2010 bildades Hertsö Teaterförening och nu är det dags för Musikteatern Hertsö Happening, där Håkan Rudehill är författare och Ulla Lyttkens regissör.
Berättelsen bygger på de intervjuer, som Håkan gjort med hertsöbor av olika bakgrund. Det är nutida händelser kopplade till 1970-talet, då de första människorna flyttade hit från bland annat Tornedalen och Chile, med en historisk anknytning till den man Herse, som troligen var den förste bosättaren under 1300-talet.


Det är en vild jakt, där Marika, spelad av Kristina Oja jagar runt för att leta efter en stulen blomma, där det blir en rad kulturmöten med dagens Hertsön, som har en stor andel invånare från andra länder och där en ny generation vuxit upp. Tangon, som är längtans musik bär genom hela föreställningen.

I FÖRESTÄLLNINGEN DELTAR ETT 30-TAL PERSONER, med premiär den 25 maj i ett gammalt laestadiantält på Hertsö idrottsplats.
Under vintern har gruppen repeterat enskilda scener och sedan april har det varit genomkör, där scenerna knutits samman och där deltagarna med spänd förväntan och glädjetårar kunnat se hur pjäsen växer fram och hur alla växer med rollen.

HERTSÖ HAPPENING ÄR EN FORM AV COMMUNITY THEATRE - gemenskapens teater, som är ett internationellt begrepp, som knappt nämns i svensk massmedia.

Det är ett sätt att få människor att berätta sin historia med den professionella teatern som stöd. Det är en starkt växande internationell rörelse, som finns i alla världsdelar. I Latinamerika kallas den för de förtrycktas teater, inspirerat av Augusto Boal. Andra inspirationskällor är italienaren Antonio Gramsci.

I Asien kallas den revolutionär teater. I Storbritannien tar den sig an klassfrågor och i USA och Kanada är det ofta etnicitet som står i fokus.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Herse, som klivit upp ur graven efter nästan 700 år

 

Köp biljetter till Hertsö Happening på biblioteket på Hertsön, Kulturens hus, montern vid ICA Hertsön, samt per e-post:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och per telefon 073-290 12 65. Hertsö Happening har premiär 25/5.

 

Hertsö Happening video del 1

Hertsö Happening video del 3 Torsdag den 19 april fortfarande snö på Hertsö IP vid 11-tiden. Katrin Öhgren svarar på några frågor.

Hertsö Happening video del 4

 

Relaterade artiklar (efter tagg)