Skriv ut denna sida

Den amerikanska samhällsmodellens kris

Nils Lundgren 26 mars 2012

En undersökning av den amerikanska samhällsmodellen, den som vi Europa så länge beundrat och apat efter. Det behöver vi inte göra längre menar Karl-Henrik Pettersson. Den moderna välfärdsstaten är en överlägsen modell. Vi i Europa lever idag ett bättre liv på många sätt. Vanliga amerikanska familjer med medelklassinkomster har det sämre än motsvarande familj i Europa ( för att inte tala om de 49 miljoner fattiga som 2011 fanns i USA ) .

” Min gamla bild av USA som ett föregångsland, som ett samhälle som vi i Europa på punkt efter punkt borde närma oss, tyckte jag nu inte längre stämde. Det var snarare tvärtom. De europeiska länderna, och i synnerhet välfärdsstaterna i norra Europa, framstod som mer utvecklade samhällen. ”

Dagbok från USA är en kritisk granskning av det amerikanska samhället. Det är delvis en dagbok från långa resor, den senaste från hösten 2011. Men framförallt är det en noggrann undersökning av den amerikanska samhällsmodellen, den som vi Europa så länge beundrat och apat efter. Det behöver vi inte göra längre menar författaren. Den moderna välfärdsstaten är en överlägsen modell. Vi i Europa lever idag ett bättre liv på många sätt. Vanliga amerikanska familjer med medelklassinkomster har det sämre än motsvarande familj i Europa ( för att inte tala om de 49 miljoner fattiga som 2011 fanns i USA ) .

Karl-Henrik Pettersson är fd bankman, ekonom och författare. Han har tidigare skrivit uppmärksammade böcker på temat ekonomi och samhälle, bland annat Det herrelösa industrisamhället, Politikerna på efterkälken och Det exploderande storföretaget.

Den bifogade EPUB-filen kan användas för att läsa boken på alla e-bok-läsare, på iPad eller andra surfplattor, och på dator. Om det inte fungerar med nedladdningen har Elib en bra ”manual”.

För att du skall kunna öppna boken på en vanlig laptopp måste du ladda ner gratisprogrammet Adobe Digital Editions (som på sin höjd tar ett par minuter). Vill du läsa boken på surfplatta är det enklast att e-maila EPUB-filen till dig själv, och öppna upp mailet på platten. Dubbelklicka på filen och boken öppnar upp sig.

Skriv gärna vad du tycker om boken, eller bara läs eller bläddra. Det finns (medvetet) inget kopieringsskydd på den här EPUB-filen så om du vill skicka den till någon är det OK. Boken kommer ut den 1 april.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.