Skriv ut denna sida

"Med en annan linje hade vi haft ungdomen med oss"

Peo Österholm 9 oktober 2014
Thage G Peterson har efterlyst en vitbok om de svenska krigsinsatserna i Afghanistan. ”Kriget startade utan något klart FN-mandat och är heller ingen FN-operation. Det är Natos krig.” skrev han i Göteborgs-Posten förra året.
Thage G Peterson har efterlyst en vitbok om de svenska krigsinsatserna i Afghanistan. ”Kriget startade utan något klart FN-mandat och är heller ingen FN-operation. Det är Natos krig.” skrev han i Göteborgs-Posten förra året. Bild: Eva Wernlid
10 - 2014

På 70-talet stod ungdomar i vartannat gathörn, skramlade med bössor och sålde bul­letiner för frihet, mot krig. Äldre generationen höll sig avvaktande. I dag, medan Sveriges politiker rustar för flera krig, reser 81-årige före detta riksdagens talman Thage G Peterson land och rike runt och predikar fred. De unga i gathörnen är borta.

När jag började engagera mig i freds­frågor ville jag att socialdemokratin skulle bli en ledstjärna för ungdomen. De unga saknade signaler om fred och solidaritet.

Thage Peterson återkommer ofta till ”Palmelin­jen”. Han måste kämpa mot sina egna partikam­rater som inte längre låter sig inspireras av denna linje han själv fortfarande anser vara högaktuell. I stället ställer hans eget parti upp på Natos krig, alliansens snabbinsatsstyrka på svensk mark och EU:s allt mer krigiska retorik.

Man kan tycka att det är dags för en 81-åring, som just avslutat sin tjugosjätte valrörelse, att ge upp, i stället sitta hemma i Nackavillan och njuta av utsikten över Järlasjön. Men i hans kalender finns flera resor i landet inplanerade, till möten där han fortsätter tala om något i dag så osexigt som fred. Varför? För att få tillbaka ungdomen till gat­hörnen.

Thage talar om vilken ledstjärna Olof Palme var under 70-talet i frågor som Vietnam, Tjecko­slovakien, Sydafrika ...

S-kongressen 2009 är något som Thage upp­levde som en negativ vändpunkt.

– Den ägde rum under Mona Sahlins ordföran­deskap. Föredragande för Afghanistanpolitiken var Jan Eliasson, Lena Hjelm-Wallén och Urban Sahlin. Det var ett ödesdigert beslut. Socialdemo­kratin valde fel väg. Hade vi valt en mer progres­siv linje hade vi haft svenska ungdomen med oss. Då hade vi kommit bort från bundenheten kring Carl Bildts retorik med kallt stål och återkallande av det kalla kriget. Jag vill inte gå så långt som att säga att partiet övergivit Palmelinjen men däremot brutit mot linjen med fredsbevarande operationer. Det finns idag 84 000 FN-soldater. Bara en hand­full är svenskar. De internationella insatser utanför FN som gjorts de senaste åren, Irak, Afghanistan, Libyen har bara lett till elände. I Afghanistan är det i dag sämre ordning och reda än när talibanerna regerade.

Thage Peterson nämner gärna namnen på de partikamrater som lett partiet in på fel väg – Ur­ban Ahlin, Jan Eliasson, Leni Björklund och även nuvarande försvarspolitiske talesmannen Peter Hultqvist. Man blir inte precis gladare när han konstaterar att hans parti just ställt sig bakom den tidigare försvarsministern Karin Enströms (M) godkännande av ett värdlandsavtal med Nato.

– Vi, även mitt parti, accepterar Natotrupper på svensk mark. Det ingår INTE i min fredsfilosofi. Vår försvarspolitiske talesman Peter Hultqvist har kommit alltför nära Carl Bildts linje. Man gör upp med de borgerliga om försvars- och säkerhetspoli­tiken. Tyvärr är motståndet svagt i partiet. Parti­kamrater kritiserar min linje och säger att den är gammaldags och att jag är naiv. Min linje är hur modern som helst. Men tyvärr är jag ganska ensam om att hålla på det jag kallar Palmelinjen.

I RUMMET DÄR VI sitter har Thage Peterson och Olof Palme suttit och pratat många gånger. Folket i Bild sitter i fåtöljen där Palme satt.

– Ibland somnade han i den, skrattar han.

Men man somnar inte i den när Thage med engagemang lägger ut texten om vikten av fred, samtal, diplomati. Han saknar den ställning Sve­rige haft internationellt med många FN-uppdrag och medlare som Folket Bernadotte, Dag Ham­marskiöld, Gunnar Jarring, Alva Myrdal. Samtal, diplomati är som sagt hans linje. Han har grunnat på en idé:

– Sverige bör börja utbilda medlare. Det bör ske på högskolenivå. Jag kan tänka mig Södertörns högskola eller Uppsala. Vi behöver bygga upp en armé av fredsmäklare för försoning och för före­byggande av konflikter.

Är värnplikten en förlegad institution?

– Nej, nej, nej.

De är svårt att tänka sig ett nej med mera ef­tertryck.

– Det var ett katastrofalt misstag att avskaffa den. Illa genomtänkt. Det största misstaget vi gjort i Sverige. Det var inte så lätt som man trodde att bygga upp en yrkesarmé. Intresset var svagt, av­hoppen många. Vi måste tillbaka till det gamla folkförsvaret. Beslutsfattarna struntade i folket. Historikern Anders Björnsson har påpekat att den allmänna värnplikten aldrig varit ifrågasatt under 1900-talet. Bara av politikerna.

Här konstaterar Thage Peterson att hans parti i alla fall var emot. Försvarsministern Sten Tolgfors (M) höll i yxan.

– Men S följde inte upp sitt nej.

Går det att bygga upp värnplikten igen?

– Ja, men med mera civila uppgifter, som be­kämpning av skogsbränder, översvämningar och med kvinnlig värnplikt.

Samma morgon som denna intervju görs kom­mer nyheten om att Folkpartiet vill återinföra värnplikten och Kristdemokraterna vill ha repmå­nader. Ett visst vad-var-det-jag-sa-leende syns på den förre försvarsministerns läppar.

MEST KÄND HAR Thage Peterson blivit genom sin envisa kamp mot Sveriges deltagande i Afghanis­tankriget. Partierna har inte vågat ta upp Afgha­nistan i valrörelsen. Inget har haft intresse av att diskutera frågan. Kriget är ju ett enormt misslyck­ande, som många beslutsfattare i dag skäms över. Hur skulle det gått om frågan tagits upp? Inte ens Djingis Khan kunde erövra landet. Varför skulle Reinfeldt klara det?

Thage Peterson har som många andra efterlyst krigets kostnader. De siffror som figurerar ligger kring 10 miljarder kronor. Han tror det är mycket mer. Men politikerna mörkar.

– Om man översätter USA:s beräkningssätt till svenska förhållanden, det vill säga att en svensk soldat kostar lika mycket som en amerikansk, skul­le Sveriges kostnader uppgå till över 30 miljarder. Riksrevisionen har riktat förödande kritik mot att de verkliga kostnaderna inte kommit fram. Det har inte regeringen brytt sig om – en häpnads­väckande flathet.

Från Försvarshögskolan har man också sagt häpnadsväckande saker:

– Sverige är med i kriget för att kvalificera sig som militär partner till Nato och för framtida in­ternationella militära operationer. Med andra ord för att träna Sverige för krig. En ny folkrätt håller på att växa fram som innebär acceptans av våldet under täckmantel av självförsvar och mänskliga rättigheter Det är farlig väg som öppnar för krig i större skala och legitimerar våldet.

EN VITBOK OM Afghanistankriget har efterlysts. Förslaget kommer från – Thage Gerhard Peterson. Han vill veta, vad har kriget kostat, hur många har vi svenskar dödat efter 13 års krig?

– Kriget är hemligstämplat men jag tror att an­talet dödade av svenska vapen är fler än 300.

Thage säger sig inte ha sett så många krig och konflikter under en koncentrerad period som un­der den gångna sommaren. Han får det till över 20 stycken. Han passar på Ukraina som han inte är så insatt i. Men säger samtidigt att allt isolerande av och spottande på Ryssland är just den felaktiga väg som han inte vill se.

NÄR SOLEN LYSER som vackrast över Järlasjön och de flesta av hustru Marions smålandskringlor är uppätna (av Folket i Bild) reser sig Thage Peterson upp och visar på en bokhylla, full med religiös lit­teratur. I juni avlade han en teologie kandidat­examen vid Ersta Sköndals högskola. Kandi­daten tar fram en bok där han säger sig att hittat sitt andra partiprogram, vid sidan av det socialdemokratiska. Det är Bibeln och kandidaten slår upp Psaltaren 72.

– Kristenheten borde samla sig i ett gemensamt arbete för att väcka debatt om freden. Grunden är att hata våldet och kriget och inte fienden som människor. Vi skall visa att vi har ett alternativt sätt att åstadkomma fred, säger den småländske kyrkvaktmästaresonen.

FIB:S REPORTER reser sig ur Palmes fåtölj. Bara en småländsk kringelkaka kvar på kaffebordet.

– Folket i Bild betyder oerhört mycket, säger FiB-medlemmen Peterson. Den har en kvalificerad läsekrets. När FiB tar i märks det ute i landet. Välbalanserade reportage med salt. Det behövs en ny folkrörelse för fred. Det är vi som ska ta initiativet till den.

Thage G Peterson ...

... är född 1933 i Småland och är en svensk politiker som bland annat har varit industri­minister under Palmes regering 1982 till 1987, talman 1988 till 1991 och försvars­minister under Göran Perssons regering 1994 till 1997. Han har även varit ledamot av radionämnden och styrelseledamot av Svenska Filminsti­tutet. År 2007 var han tillsammans med bland andra skribenterna Mar­gareta Zetterström, Stefan Lindgren, Eva Moberg och Birger Schlaug med och författade det upprop ”Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan”, mot kriget som publicerades i Aftonbladet.

Thages 8 krav på en S-ledd regering

1. Tillbaka till Palmelinjen.

2. En klar neutralitets- och alliansfri linje.

3. Absolut nej till Nato-medlemskap, nej till värdlandsavtalet.

4. Nej till ”fredsframtvingande” FN-operationer, ja till fredsbevarande.

(Bland annat baskrar – ja, Natohjälmar – nej.)

5. Nej till deltagande i EU-armé.

6. Klar ställning för FN-stadgan och dess våldsförbud.

7. Delta i humanitära insatser som översvämningar och liknande.

8. Aktiva medlingsinsatser.

Peo Österholm

Bildgalleri