Skriv ut denna sida

Övertidsberg och ökande sjukfrånvaro anmäls till Arbetsmiljöverket

Pressmeddelande Vision 24 mars 2014
Lunna töser
Lunna töser Bild: Lunds kommun

TCO-facket Vision anmäler vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun till Arbetsmiljöverket. Orsaken är förvaltningens växande övertidsberg och ökande sjukfrånvaro.

-          Lunds kommun har de senaste åren använt omkring 19 miljoner kronor årligen för att täcka kostnaden för övertid. På tio år är det lika mycket som 576 årsarbetande. Samtidigt ökar sjukfrånvaron och vi ser en tydlig koppling till att de medlemmar som är i tjänst tvingas jobba mer, säger Lars Öst, huvudskyddsombud i Vision Lund.

Vision har vid flera tillfällen pekat på det växande övertidsberget vid vård- och omsorgsförvaltningen i Lund och krävt att arbetsgivaren vidtar åtgärder. Trots det har övertiden fortsatt att öka utan att någonting gjorts åt problemet.

-          Det här är mycket oroväckande. Dessvärre tror jag inte att den här situationen gäller bara i Lund. Vi ser ökande sjukskrivningar till följd av övertid bland våra medlemmar på flera håll i landet och det vore bra om den här frågan uppmärksammades även i andra kommuner, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

I anmälan till Arbetsmiljöverket kräver Vision att vård- och omsorgsförvaltningen åläggs att:

  • Uttala konkreta arbetsmiljömål på hur övertiden kan minskas.
  • Uttala gränsvärden för att fånga upp enskilda medarbetare/arbetsplatser innan de ekonomiska värdena blir för stora.
  • Arbeta aktivt med förebyggandet av övertidssituationer.

Ladda upp PDF längre ner. Bilaga: Anmälan till Arbetsmiljöverket

 

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i privata företag, kommuner, landsting eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden. Visions 168 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vision är partipolitiskt obundet och ingår i TCO.

 

 

Pressmeddelande Vision