Skriv ut denna sida

Regeringens Afghanistanproposition

Afghanistansolidaritet Foto: Murat Kuseyri 17 december 2013
Krigsmotståndarnas protestmöte 16 dec, Mynttorget Stockholm Franz Smidek
Föreningen Afghanistansolidaritet
Föreningen Afghanistansolidaritet Bild: Mynttorget, måndagen den 16 december kl 18
Riksdagens sammansatta utrikes- och försvarsutskott har nu sagt sitt om regeringens Afghanistanproposition. (2013/14:UFöU1). Här finns inte tillstymmelse till kritisk hållning mot de äventyrligheter som Carl Bildt och Karin Enström håller på med och som kan innebär att Sverige dras in i ytterligare ett - i värsta fall flera - decenniers krigföring i Afghanistan.
Djävulen sitter i det finstilta, nämligen i regeringens förslag att Sverige efter 2014 ska gå med i en styrka som kallas RSM, en styrka som ingen mer än några Nato-generaler känner till planerna för.
 
Denna styrka saknar alla folkrättsliga förutsättningar i dagsläget. Det finns inget avtal mellan USA och Afghanistan om att upprätta en sådan styrka, inte heller mellan Nato och Afghanistan. Det finns inte heller något avtal mellan Sverige å ena sidan och USA, Nato eller "RSM" å den andra.
 
Det finns inget godkännande av FN. Utskottet anser att det skulle räcka med att USA lyckas med sina försök att påtvinga en motvillig afghansk president sina avtal (BSA, SOFA). Utskottet skriver: "I sammanhanget vill utskottet dock betona att det innan den nya insatsen kan inledas måste föreligga en överenskommelse med afghanerna om insatsens innehåll, och frågor gällande mandat, det bilaterala säkerhetsavtalet mellan USA och Afghanistan (BSA) och Status of Forces Agreement (SOFA) måste vara lösta."
 
Man kräver alltså inte ens att modaliteterna mellan Sverige och USA ska vara klara och underställas riksdagen för att vi ska hoppa med i en ny ockupationsarmé. Eller att Afghanistan uttryckligen ska godkänna svenska soldaters närvaro. Eller att FN ska ha gett mandat för operationen, som uppenbarligen inte sker på Afghanistans begäran.
 
RSM är en svart säck som regeringen vill att vi ska hoppa i - och riksdagen säger ja. Den riksdagsledamot som inte vill traska patrullo efter Bild & Co in i 10, 20 års fortsatt orättfärdigt krig 600 mil från Sveriges gränser har inget annat val än att rösta med vänsterpartiet och sverigedemokraterna. Båda partierna (v och sd) vill dra hem trupperna så snart som möjligt - v i lite mer kategoriska ordalag - men båda avslår ett deltagande i "RSM"-styrkan.
Stefan Lindgren , Föreningen Afghanistansolidaritet.
 
Hela utskottsutlåtandet: http://data.riksdagen.se/fil/CEE12B0B
 
Talare på Afghanistansolidaritets manifestation 16/12 2013, Mynttorget i Stockholm. 
Hans Linde , rikdagsledamot Vänsterpartiet, Maj Britt Theorin , tidigare nedrustningsambassadör, Anders Ferm , tidigare FN-ambassadör, Jan Hammarlund sång, Dine Malmsten , fredsaktivist, Ferah Bozcali , Kvinnor för fred, Stefan Lindgren , Föreningen Afghanistansolidaritet. Foto: Murat Kuseyri.
Maj_Britt_Theorin_tidigare_nedrustningsambassador.jpg
Maj Britt Theorin , tidigare nedrustningsambassadör

Tal av Maj Britt Theorin:

Mötesdeltagare!

Nej- till10 år till i Afghanistan!

Nej- till krig för NATOs räkning!

Ja- till insatser för fred genom FN!

Ja- verkligt stöd för de afghanska kvinnorna!

Ja- till deras rätt till utbildning, arbete, medbestämmande!

Ja- till afghanska kvinnor vid alla förhandlingsbord!

Inte en gång till där riksdagen låter sig förledas skicka några tiotal fredsbevarande soldater som i efterhand blir 800 soldater i krig för NATOs räkning!

Inte en gång till där riksdagen skickar svenska soldater utan beslut om mål för insats och slutdatum!

Inte en gång till skall svenska soldater göra legotjänst för NATO!

Det är dags att sätta stopp för svenska krigförande soldater!

Försvar av Sverige skall ske vid den svenska gränsen och inte i Afghanistan!

Försvar för fred skall ske över hela världen.

Det är dags att återgå till klassisk svensk fredspolitik och ställa upp för FN igen.

Det är dags att återgå till lösning av konflikter, medling och förhandling.

Det är dags att satsa på fred och inte på krig!

När nu miljarder skall satsas på det civila arbetet i Afghanistan är det dags att ge verkligt stöd åt kvinnorna!

Det går att ställa villkor i biståndsarbetet så att det går till kvinnornas utbildning, arbete och inte minst medbestämmande!

Satsa biståndet på att undanröja orsakerna till konflikter och krig!

Halva himlen bärs upp av kvinnor! Men vid besluten om krig eller fred finns de inte med! Varken i Afghanistan, Syrien eller någon annanstans.

Det är dags för Sveriges regering och riksdag att uppfylla säkerhetsrådets krav i resolution 1325 om kvinnors rätt att besluta i hela fredsprocessen; att förhindra krig och konflikter, att lösa konflikter, att medla och sitta vid förhandlingsbordet!

Det är dags för regering och riksdag att aktivt ställa krav om de afghanska kvinnornas rätt att vara med och bestämma om sin framtid vid varje förhandling.

Det är dags för Sverige att avsluta sina krigsinsatser och ta hem de svenska trupperna!

Det är dags att satsa på fred och inte på krig!

 

Tal av Hans Linde:

Jag är inte cynisk men i riksdagen ikväll kommer förespråkarna för kriget att gå upp i talarstolen en efter en och säga att vi är i Afghanistan för att flickor skall få gå i skolan, för att kvinnor skall slippa syraattacker. Man kommer att prata vackert om fred och frihet om demokratin som skall främjas. Men nu är det ju så att vi varit i Afghanistan i 12 år. Vi vet vad resultaten av denna insats är. Vi ser det varje dag på marken i Afghanistan och resultaten efter 12 i Afghanistan av USAs krigföring och Sveriges deltagande i det kriget är att konflikten förvärras och att alltfler kvinnor och civila utsätts för attacker, att biståndsarbetare dödas och att den fred och den demokrati man säger sig vilja främja blir alltmer avlägsen för varje dag som går.

Visst har det skett framsteg också i Afghanistan. Fler flickor får gå i skolan, fler barnmorskor utbildas. Men det är ju knappast svenska soldater som står och vaktar utanför skolorna. Det är knappast några svenska majorer som bedriver utbildning av barnmorskor. Allt det sker tack vare de civila biståndsorganisationerna. Organisationer som säger att de inte vill att soldater skall finns i närheten av deras verksamhet.

Jag har förmånen att sitta i styrelsen för Svenska Afghanistankommittén och ser deras biståndsarbete i Afghanistan. De berättar hur de i deras biståndsprojekt dignar under krav på resultatredovisning. Varje enskilt biståndsprojekt skall redovisas och redovisas och redovisas igen. Men var är utvärderingen av 12 år av svensk militär närvaro i Afghanistan? Inte vid ett enda tillfälle har man utvärderat denna insats. Det är inte så förvånande. Man vet ju vad resultatet skulle bli.

Denna insats har misslyckats på varje punkt. Varje vackert argument man framfört från riksdagens talarstol har krossats på marken i Afghanistan.

Fredsvänner, Afghanistanvänner, det är hög tid att Sverige som så många andra länder avslutar detta misslyckade och satsar på det som fungerar.

Vi skall ta hem de svenska soldaterna i Afghanistan och så lägger vi våra resurser på civilt bistånd till det afghanska folket!

Anders_Ferm.jpg

Tal av Anders Ferm

Historien kommer att ge oss rätt!
Kära vänner! Jag skulle ha varit bland er i dag men en lång och svår förkylning håller mig borta. Ändå vill jag ge er min hälsning och säga att jag är tacksam över att under flera år ha fått medverka i denna manifestation.
Kriget i Afghanistan är förlorat för västmakterna. Men nederlaget måste kamoufleras. Prestige i förening med okunnighet är mäktiga krafter i politiken.
Kriget startades av en amerikansk president som historien nu håller på att glömma. Det har stötts av opportunistiska politiker i Västeuropa och deras eftersägare. Något klart mål för kriget har aldrig formulerats. Det har bara fortsatt och fortsatt. Nu röstar land efter land med fötterna och drar bort sina trupper. Nu tvingas man inse den obönhörliga sanningen att de enda som kommer att stanna i Afghanistan för all framtid är afghanerna själva vare sig de är talibaner eller något annat. Främlingar orkar bara en tid trots alla sina vapen. Kom ihåg det, partiledare, till nästa gång, innan ni drar in Sverige i något nytt krig! Och ta hem de svenska trupperna nästa kvartal. Alla!
Enligt regeringens egna uppgifter till riksdagen kostar den svenska delen av kriget nästa år 700 miljoner kronor. Tänk om man i stället använde dessa miljoner till att utbilda flickor. Hur många hundra tusen, kanske miljoner flickor skulle kunna få i gå i skolan för dess pengar? För det är ju kvinnorna som till slut är Afghanistans hopp om ett bättre land fritt från korruption och männens förtryck.
Eva Stenberg i Dagens Nyheter skrev att det varit förvånansvärt tyst i Sverige om detta tolvåriga krig som inte lyckats skapa någon fred trots tusentals soldater och som kostat oss elva miljarder. Det har hon rätt i! Men det är inte förvånansvärt! Tystnaden har varit en medveten strategi från dem som beslutat att leda Sverige in i krig efter 200 års fred.
Både regering och opposition är och har varit överens om att stödja kriget.  Och de är överens om att slå vakt om tystnaden. Vad är de rädda för? Att folket lägger sig i?
I radio och TV, i tidningarna förs ingen debatt där politikerna deltar. Det är val om nio månader, vad tycker t.ex. oppositionsledaren om kriget, han vill bli statsminister men har han någon åsikt om Sveriges krig, varför intervjuar ingen journalist honom om hans syn på krig och fred? Är vi väljare inte värda att få veta det?
 Vi fredsvänner, vi krigsmotståndare, som under årens lopp stått här på Mynttorget, vi och andra runt om i landet som protesterat mot krigspolitiken, som skrivit och debatterat för att bilda opinion mot våldet har varit övergivna av etablissemanget. Men vi har inte accepterat tystnaden. Och historien kommer att ge oss rätt, ger oss redan rätt. Och en dag, inte alltför avlägsen, kommer den historien att skrivas. Det finns de som har anledning att ängslas för den dagen och för historiens dom. Men inte ni som står här i decembermörkret och manifesterar för fred. Ge inte upp, historien är på vår sida!

Nyheter om Afghanistan:  Fler amerikaner än på 50 år motsätter sig intervention utomlands. Pew Research Center och rådet för utrikesrelationer har publicerat sin  återkommande översikt av amerikanska attityder till utrikespolitiska frågor. Men detta är inte detsamma som att amerikanerna är för isolationism. Även om tvivlen växer på USAs geopolitiska roll säger de flesta att landet tjänar på deltagande i den globala ekonomin och att det överväger över riskerna. Stöd för närmare handels-och affärsförbindelser med andra nationer står högre än på ett decennium…Amerikanarna är till och med mer emot interventioner än ett år efter Vietnamkriget ( 1976)…Allmänheten är med bred marginal mot (56% emot och 34% för) Obamas hantering av Syrien, Iran, Kina och Afghanistan. Rapporten finns på: http://www.people-press.org/2013/12/03/public-sees-u-s-power-declining-as-support-for-global-engagement-slips/ 
 
Ferah_Bozcali_Kvinnor_for_fred.jpg
Ferah Bozcali , Kvinnor för fred 
Iran fördömer säkerhetspakt mellan Kabul och Washington och säger att den skadar afghanska och regionala säkerhetsintressen. (FNA 3 december).

”Säkerhetspakten mellan Kabul och Washington är en intern fråga för Afghanistan” sa Irans utrikespolitiska taleskvinna Marzieh Afkham i sin presskonferens för veckan i Tehran i tisdags. ”Trots det menar Islamska Republiken Iran att godkännandet av säkerhetspakten inte kommer att tjäna de långsiktiga intresset hos den afghanska nationen och den
afghanska regeringen och dess införande kommer att ge negativa avtryck på regionala frågor” sa hon. .. I söndags uttryckte en högt positionerad medlem av Irans parlament sin oro på samma sätt och varnade Afghanistan för att pakten skulle underminera dess oberoende. Ordföranden i Iranska parlamentets nationella säkerhets- och  utrikespolitiska kommission Alaeddin Boroujerdi sa att säkerhetsavtalet mellan Kabul och Washington ”kommer att avgöra Afghanistans öde och framtid.
 
Om överenskommelsen träder i kraft utgör den ett allvarligt hot mot detta lands oberoende och värdighet ” varnade den iranske parlamentsledamoten och sa att parlamentets
kommission är ”emot” att pakten undertecknas. 
 
Längre ner kan du läsa hela  Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 12 december
Afghanistansolidaritet Foto: Murat Kuseyri