Skriv ut denna sida

Tillsätt en oberoende utredning av kriget i Afghanistan!

Video:Frans Smidek Text & foto: Henrik Persson 21 december 2012
Manifestationen på Mynttorget 18 dec 2012 Frans Smidek

Satsa de pengar som går in i militärinsatsen på att bygga ut infrastrukturen, på att hjälpa de tusentals handikappade människor som förlorat armar och ben och som inte har tillgång till vatten, sjukvård, elektricitet. Det kräver afghanskan Rahima Ahrary, Afghanska föreningen i Stockholm och aktiv för kvinnors rättigheter i Afghanistan.

18 december på Mynttorget i Stockholm genomfördes en värdig protest mot fortsatt svenskt deltagande i Afghanistankriget. 50 personer trotsade snöfall och kyla och manifesterade med facklor och banderoller. En serie talare höll anföranden.

Den kände politiska protestsångaren Jan Hammarlund var i högform. Han sjöng två sånger medryckande och professionellt, trots att snön yrde och kylan och fukten påverkade gitarren.

Jan Hammarlund

 
Tajmingen var därtill god. Inne i riksdagshuset pågick just diskussionerna om det fortsatta svenska deltgandet med militär i Afghanistan. Talkörerna bör ha hörts in i riksdagshuset.

Här exempel på vad talarna tog upp:

- Tiotusentals dödade civila afghaner, flera hundra tusen sårade och miljoner på flykt från sina hem och sitt land.…Ta omedelbart hem våra soldater - avsluta kriget!

Thage Gpunkt

Det var budskapet från Thage G Peterson, f d försvarsminister i socialdemokratiska regeringar.

- Sverige är i krig för att kvalificera sig till USA:s och NATO:s militära operationer. Det säger öppet militära strateger på Militärhögskolan. Varför talar inte svenska politiker klarspråk!

Det frågade fredsambassadören och socialdemokraten Maj Britt Theorin.

- Vänsterpartiet kräver att trupperna tas hem redan nästa år. Så länge utländska militärer finns kvar i Afghanistan så fortsätter kriget. Det konstaterade Torbjörn Björlund , riksdagsledamot för (v).  

Inget militärt eller ekonomiskt stöd
- Jag vill tacka för stödet i nuvarande krig och för stödet vi afghaner fick när vi var angripna av Sovjetunionen...Varför satsar man inte de pengar som går in i militärinsatsen på att bygga ut infrastrukturen, på att hjälpa de tusentals handikappade människor som förlorat armar och ben och som inte har tillgång till vatten , sjukvård , elektricitet. Det sa afghanskan Rahima Ahrary, Afghanska föreningen i Stockholm och aktiv för kvinnors rättigheter i Afghanistan.

- Vi KFF-kvinnor för fred säger nej till militarisering och krig som konfliktlösning. Kvinnor för fred instämmer i andra fredsorganisationers uppmaning till regeringen: alla svenska soldater ska tas hem från Afghanistan nu och inget militärt eller ekonomiskt stöd ska beviljas till ett fortsättningskrig.

Det sa Ferah Bozcali, Kvinnor för fred och avslutade med ett kurdiskt kvinnorop.
Klas Corbelius, Kristna fredsrörelsen- Dra tillbaka trupperna från Afghanistan, men behåll engagemanget. Sverige kan spela en roll för freden, men bara en. Det går inte att komma med vapen i hand och tala om fred. Det går i princip aldrig, men särskilt inte i Afghanistan med dess historia av ständig kamp mot utländska ockupationsmakter, påpekade Klas Corbelius, Kristna fredsrörelsen.

Har vi någonsin tillfrågats?
- Nato-chefen Fogh Rasmussen förklarar att NATO kommer att ha trupper kvar i Afghanistan oavsett om det finns ett FN-mandat eller ej. Har vi någonsin tillfrågats om vi vill samarbeta med NATO, en försvarspakt som Sverige inte tillhör? Tillsätt en oberoende utredning som granskar kriget i Afghanistan. Rösta nej till fortsatt krig och ta hem trupperna nu!

   Clara Lindberg

Det krävde Clara Quarfood Lindberg, Föreningen Afghanistansolidaritet.

Konferencier på protestmötet var Lars-Gunnar Liljestrand. Och arrangörer var Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för Fred och Folket i Bild/Kulturfront.

Text och foto: Henrik Persson

 
Fakta:
Föreningen Afghanistansolidaritets nyhetsbrev 20 december
Ladda ner Afghanistansolidaritets nyhetsbrev som PDF längre ner

Video:Frans Smidek Text & foto: Henrik Persson