Skriv ut denna sida

Bemanningsanställd

Journalistförbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda 12 juni 2012

"− Det är SVT:s behov som styr. Jag har samma arbetsuppgifter, samma arbetssituation nu när jag är inhyrd. Det känns bedrövligt. − Jag är inte så förtjust i den anställningsformen, för att det är ingen kontinuitet, ingen trygghet. Om man sitter som bemanningsanställd vet man att man kan ryka när som helst. - Hon är osäker på om det är långsiktigt hållbart, särskilt med tanke på att hon väntar sitt andra barn.  De heter egentligen något annat. Många bemanningsanställda vågar inte berätta öppet om sina villkor och erfarenheter. En enkät som Journalistförbundet gjort visar att utsattheten och otryggheten är stor bland medlemmar på bemanningsföretagen.

Villkoren för bemanningsanställda journalister måste bli bättre!

”Det är ingen kontinuitet, ingen trygghet”

"Inte så kul att bara fylla en lucka"

"Jag räknas inte fullt ut"

Många av Journalistförbundets bemanningsanställda medlemmar är missnöjda med sina arbetsvillkor. I en enkät som förbundet gjort andas uthyrda journalister en uppgivenhet över att ständigt behöva vara tillgängliga och inte kunna planera sina privatliv. Pressen att leverera på topp varje dag – med flera tusenlappar lägre i lön än kollegan bredvid – gör att orken och lusten sinar.

Visst kan det vara ekonomiskt tryggare att vara tillsvidareanställd i ett bemanningsföretag än att hoppa runt på olika vikariat. Men nära hälften av de bemanningsanställda som svarade på vår enkät är visstidsanställda. Och tillräckligt många berättar om usla arbetsvillkor.

Jag och Johan Lif, journalist och ombudsman på Journalistförbundet, har intervjuat ett antal bemanningsanställda medlemmar för att få höra deras berättelser om sin vardag. Vi kommer löpande att publicera intervjuerna på fackförbundet SJFs hemsida under den närmaste tiden.

Min bild är klar: arbetsgivarna, både de som hyr in och de som hyr ut, måste börja lyssna till de bemanningsanställda journalisterna. De måste förstå att det ligger i deras eget intresse att arbetsvillkoren för bemanningsanställda journalister förbättras.

Dåliga villkor ger sämre journalistik.

Ulrica Widsell, ordförande för förbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda och vice ordförande för Journalistförbundet

Kontakta din klubb

Marieberg Media
Klubben, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Niklas Wennergren, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Gustav F Andersson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mediakompetens
Niklas Svensson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kompetens i Skåne
Sandra Stendahl, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs fler berättelser från anställda inom bemanningsföretag i mediebranschen: www.sjf.se/bemanning


Journalistförbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda