Skriv ut denna sida

Kriget mot Terrorismen

Nils Lundgren 2 maj 2012

Clara Quarfood Lindberg, Föreningen Afghanistansolidaritet: "- Den 6:e juni delas det på Drottningholm, officiellt och ceremoniellt ut medaljer till förtjänstfulla soldater. Så smygs idén om det nödvändiga och naturliga Kriget in i våra medvetanden. Idén om Kriget i vilket våra pojkar och våra flickor tjänar landet med risk för sina liv." Foto: Henrik Persson

Clara Quarfood Lindberg från Föreningen Afghanistansolidaritets styrelse talade på Mynttorget 1 maj 2012, där Röd Front-demonstrationen samlades.

Här är talet i sin helhet:

1:a maj firare och Afganistanvänner!
Jag heter Clara Lindberg, och är glad att jag fått möjlighet att medverka här som representant för Föreningen Afghanistan Solidaritet.

...I snart elva år har den rika världen, med USA i spetsen fört krig i Afghanistan, i ett av världens fattigaste länder. 

Under vart och ett av dessa år har tusentals oskyldiga civila och afghanska motståndsmän dödats. Motståndsmännen benämns allmänt talibaner, och deras lik behöver inte räknas. 

När jag funderade på hur jag skulle utforma mitt 1:a maj tal, slog det mig, att jag kanske inte skulle behöva orda så mycket om, att NATOs krigsherrar förbrukat mycket större summor på detta krig, än vad det Afghanska folket, 35 miljoner invånare, har att leva på.

Inte heller om, att det efter elva år av krig är uppenbart för allt fler, att kriget handlade om något helt annat än vad krigspropagandan ville göra gällande.

Att västerländsk demokrati inte införts i Afghanistan, efter elva år av drönarattacker och nattliga mordraider.
Att fler kvinnor går beslöjade idag än för elva år sedan, och där skolorna förmår hålla öppet har myndigheterna kommit överens med talibanerna.

Och att, i detta krig deltar också Sverige.

Sverige deltar under NATO-flagg i ett krig som efter elva år förvandlat en bondeekonomi till en spirande knarkstat. Mycket lite av de knarkpengarna spiller över på de många miljoner fattiga och arbetslösa i Afghanistan. 

Och i detta krig deltar Sverige.

Sverige har som bekant inte varit i krig på ett par hundra år. Försvaret har tidigare skickat soldater till FN´s fredsbevarande trupper i världen.
Försvaret tackar idag nej till fredsbevarande uppdrag. 
Försvaret lägger inte ner pengar på FN-uppdrag.

Det svenska folket har bedragits med lögner om att våra trupper i Afghanistan beställts av FN och att Sverige inbjudits av Karzai-regeringen. 

Det är fabriceringar och lögner som Carl Bildt inte dementerat, men hans egna tjänstemän tvingats ta avstånd ifrån. 

USA har planerat att bita sig fast i militärbaser i Afghanistan 10 år till och Carl Bildt tycks inställd på att Sveriges soldater skall stanna vid USA´s sida, om vi så blir det sista land som gör det.

Att Sverige deltar i detta krig är en stor skam som vi sent skall glömma.

Varför protesterar inte svenskarna?
Varför skriver inte journalisterna och varför skriker inte våra ungdomar och varför anklagar inte våra barn oss om kvällarna innan de skall somna? 

Det är detta jag tala till er om på 1:a maj i år.

Om inte vi är vakna, om inte vi talar, om inte vi säger sanningar,
då kommer snart ett falskt tystnadens täcke läggas över hela den s.k. insatsen i Afghanistan. Och skammens rodnad blir det enda tecken på att Sverige deltagit i slakten, men hållit tyst.

* * *

Min dotter fick ett brev från Försvaret en vår. Hon var då 15 år. 
Hon inbjöds till Försvarets sommarläger, under förutsättning att hon var fysiskt frisk. Brevet andades att Försvaret hade mycket spännande att erbjuda. 

Försvaret skickar brevet direkt till det minderåriga barnet.
Beroende på vilken skola barnet sedan går, kan det hända att Försvaret kommer på rekryteringsturné till barnets gymnasieskola.

Det är upp till varje enskild rektor att tacka ja eller nej till Försvarets förfrågan om att få komma till skolan.

Den 6:e juni delas det på Drottningholm, officiellt och ceremoniellt ut medaljer till förtjänstfulla soldater. 

Så smygs idén om det nödvändiga och naturliga Kriget in i våra medvetanden. Idén om Kriget i vilket våra pojkar och våra flickor tjänar landet med risk för sina liv.

Idén eldas under av Försvarets inbäddade journalist som rest runt med den svenska truppen i Afghanistan.
En utvald journalist som fått följa med för att berätta den svenska truppens berättelse.

* * *

Kriget i Afghanistan är den mest perverterade formen av ”Kriget mot Terrorismen” .

Ta hem trupperna nu.
Lägg de miljarder som idag går till ett utsiktslöst krig på den återuppbyggnad landet behöver när NATO krigat färdigt.

Tack.