Skriv ut denna sida

Högre ingångslön

Nils Lundgren 31 mars 2012

Malin Lundman sjuksköterskeelev

Malin Lundman, var en av flera hundra sjukssköterskelever som deltog i manifestationen i Umeå för en ingångslön på 24 000 kr. År 2030 kommer 30 000 sjuksköterskor saknas och lönen är en viktig faktor i det bristande intresset för sjukssköterskeutbildningen såväl som statusen. Även sjuksköterskestudenterna på Blekinge Tekniska Högskola, BTH, ansluter sig till löneupproret som pågår bland sjuksköterskestudenter runt om i landet.

Örebro fick betala dyrt för låga löner
Bristande gehör från ledningen och en lön som var sämre än hos alla andra vårdgivare gjorde att var femte sjuksköterska i Örebro kommun sade upp sig i fjol. Kommunens nota för bemanningsföretag blev nära 12 miljoner kronor dyrare än om man hade haft egna sjuksköterskor.

Erbjuds fast anställning i stället för höjd ingångslön
Studenternas löneuppror har fått fäste även i Västmanland. Men i stället för att höja ingångslönen försöker landstinget locka arbetskraft med fast anställning och löften om en god löneutveckling.  Bra, men inte tillräckligt, tycker en av initiatvtagarna till löneupproret i Västmanland.

Karlskronas sjuksköterskestudenter samlas för bättre ingångslöner

  Även sjuksköterskestudenterna på Blekinge Tekniska Högskola, BTH, ansluter sig till löneupproret som pågår bland sjuksköterskestudenter runt om i landet. På måndag håller de möte vid högskolan i Karlskrona

Den senaste tidens 24 000-kronorsuppror har fått stort genomslag i medierna och knoppar av sig i realtid. Näst på tur att protestera mot det rådande löneläget är sjuksköterskestudenterna på Blekinge Tekniska Högskola, BTH, i Karlskrona.

– Vi vill ha en öppen dialog och visa att vi inte accepterar lägre lön än 24 000 kronor, säger Johan Dahlström som går sin femte termin på sjuksköterskeprogrammet och är en av dem som engagerat sig i frågan.

Minst 40 kommer

Klockan fem på måndagseftermiddagen ska studenterna genomföra ett möte vid högskolan dit de bjudit in sjuksköterskestudenter, yrkesverksamma sjuksköterskor, Vårdförbundet, skolrepresentanter och landstingspolitiker.

En Facebook-sida i frågan startades för ungefär en vecka sedan och har redan fått drygt 460 medlemmar, av dem har 40 anmält sin närvaro på måndag.

Uppror mot låga vårdlöner

Sara Selin, talesperson för protesterna i Umeå, säger att förändringen måste starta nu.
– Vi har fått nog av att arbetsgivaren nedvärderar vår kunskap och kompetens. Vi är så viktiga för samhället att vi inte ens får strejka.
Våga-vägra-under 24 000-rörelsen startade i Umeå för två år sedan, och har spridit sig som en löpeld över landet. I Stockholm har löneupproret resulterat i högre ingångslöner. Landstinget i Västerbotten ger än så länge inte med sig, trots stor sjuksköterskebrist som hotar i sommar. I Västerbotten erbjuds sjuksköterskorna 21 500 kronor i ingångslön.

Blivande sjuksköterskor demonstrerade i Umeå

- Jag tycker att kraven är helt rimliga, säger Lotta Hjelte-Löfgren, vice ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

- Det är fruktansvärt, men det är patienterna som kommer att drabbas av det här och det är landstingets fel. Vi finns här och vi är redo att jobba men inte för mindre än 24000 kronor, säger Sara Selin sjuksköterskestudent till SVT Västerbottensnytt.

5 skäl till 24.000 kr i ingångslön för sjuksköterskor:

Sjuksköterskor har ett stort ansvar och vårdar människor från födseln till döden, alla behöver någon gång vård.

År 2030 kommer 30 000 sjuksköterskor saknas och lönen är en viktig faktor i det bristande intresset för sjukssköterskeutbildningen såväl som statusen.

En sjuksköterska har studerat på universitet i 3 år.

Sjuksköterskor har som yrkesgrupp störst förtroende bland svenska folket.

Sjuksköterskor har en personlig legitimation, precis som läkaren, som värnar om patientsäkerheten.

Sjukssköterskeleven Malin Lundman

Malin Lundman, sjukssköterskeelev, termin 5, utbildningen Umeå universitet

Facebookgrupp

Höj SU's ingångslön för nyutexaminerade sjuksköterskor!

Vi borde, precis som studenter i övriga landet, motsätta oss vår orättvist låga lön, kan de så kan vi! Just nu sitter vi i ett svårt förhandlingsläge med tanke på SU's anställningsstop, men vi måste gå på hårt så fort vi kan! I delar av Sverige har ingångslönen, enligt vårdförbundet, höjts från 21500kr till 24000kr. Vår ingångslön är idag 20800kr. Som en enad allians måste vi kunna göra skillnad! 

Hjälp oss sprida denna grupp till såväl sjuksköterskestudenter som färdiga sjuksköterskor!

Upproret startades av fjolårets sjuksköterskeelever och spred sig i landet. Enligt vårdförbundet har det resulterat i högre ingångslöner i bland annat Stockholmsområdet.

Sjuksköterskeleverna i Umeå är fast beslutna att fortsätta sin kampanj under våren och långt längre efter att isen på Umeåälven rivit.

Umeälven river

Arbetsgivarna skärrade av studentupproret

  Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting är ordentligt oroade av studentkampanjen "Inte under 24 000" som pågår runt om i landet.Läs mer på Vårdförbundets webbplats: Vårdförbundet stödjer studenternas krav på bättre villkor, men poängterar samtidigt att det i kollektivavtalet står att individuell lönesättning gäller och att det är upp till varje enskild att fatta beslut om vilken lön han eller hon accepterar

 

Källa: tidningen Vårdfokus. Tidningen har en självständig ställning gentemot Vårdförbundet.