Skriv ut denna sida

Nytt stöd ska öka rörligheten mellan EU-länderna. Finansieras av EU-kommissionen

PM Arbetsförmedlingen 17 juni 2013

Att öka rörligheten mellan EU-länderna kan hjälpa till att få ner arbetslösheten som är alldeles för hög bland unga människor. Eures Sverige startar nu Ditt första Eures-jobb, som finansieras av EU-kommissionen. Det gör det enklare för ungdomar i Europa mellan 18 och 30 år att flytta och börja arbeta i ett annat EU-land. Det finns 60 Eures-rådgivare vid Arbetsförmedlingen som kan informera och stödja ungdomar om hur man hittar arbete inom Europa.

- Ditt första Eures-jobb är en unik möjlighet för unga människor att söka arbete i andra EU-länder och få en ekonomisk ersättning när man har fått sitt nya arbete. Att öka rörligheten mellan EU-länderna kan hjälpa till att få ner arbetslösheten som är alldeles för hög bland unga människor. Vår uppgift i Eures-nätverket är att vi ska hjälpa dem som är redo att flytta till ett annat land, att se var det finns lämpliga lediga platser och hjälpa arbetsgivarna att hitta personer med rätt kompetens, säger Kristina Ekberg, Eures Manager med ansvar för Eures-verksamheten.

Ditt första Eures-jobb riktar sig till arbetssökande mellan 18 och 30 som kan få hjälp med jobbmatchning och intervjuresa. När de har fått ett arbete kan de också få ersättning för att komma igång i det nya landet.
Arbetsgivare kan även de få hjälp av Ditt första Eures-jobb. De kan få stöd i sin rekrytering av Eures–rådgivare, och ekonomiskt ersättning när de anställer ungdomar mellan 18 och 30 år från ett annat EU–land. Det gäller för företag inom både privat och offentlig sektor, med max 250 anställda. Arbetsgivarna kan få hjälp med en del av kostnaderna för att introducera nyanställda och exempelvis erbjuda språkutbildning eller annan internutbildning.

Läs mer om initiativet Ditt första Eures-jobbwww.yourfirsteuresjob.se
Läs mer om villkoren på http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.306228a513d6386d3d86e08/yfej-guide-en.pdf

Vad är Eures Sverige?
Eures är ett nätverk mellan offentliga arbetsförmedlingar inom EU/EES-länderna.
Alla arbetsförmedlingar i Sverige kan hjälpa till med att söka arbetskraft på den gemensamma arbetsmarknaden i Europa.
Eures består av ett personligt nätverk med över 800 Eures-rådgivare i Europa, varav 60 finns i Sverige. Eures är också Eures-portalen, en webbplats med information och råd, där arbetsgivare och arbetssökande från 31 länder kan mötas.

Gisela Sarri, Eures-samordnare med ansvar för Ditt första Eures-jobb, 010- 486 93 13

PM Arbetsförmedlingen