Skriv ut denna sida

Flyttbidragen till arbetssökande ökar

Arbetsförmedlingen 4 juni 2013

Allt fler får bidrag för att kunna  flytta till jobb på annan ort visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Bidraget är till för att göra det ekonomiskt möjligt att söka jobb, flytta eller pendla både inom Sverige och i EU eller EES-länderna.

Under årets första fyra månader var det totalt närmare 17 000 beslut om flyttningsbidrag, 2 200 fler än under samma period år 2012. För flytt eller resor utanför Sverige var det 2 000 beslut i år, 770 fler än 2012. Det var fler män än kvinnor som fick bidrag och fördelningen i ålder var jämn, mellan 25 till 59 år.

– När det inte finns jobb där man bor är det bra att arbetssökande utökar sitt sökområde och att Arbetsförmedlingen kan ge ersättning för en del av utgifterna när det gäller intervjuresor, flytt eller pendling. Detta ekonomiska stöd gör det möjligt att kunna ta ett jobb på en annan ort eller till och med utomlands, säger Eva Lind-Pernheim, Direktör för avdelningen Förmedlingstjänster, Arbetsförmedlingen.

Kulturarbetare är den yrkesgrupp som mest utnyttjade flyttingsbidraget för jobb utomlands. Norge, Danmark och Finland toppar listan på de länder som har flest beslut, men även Spanien, Storbritannien och Nordirland har varit populära.

Det finns tre typer av stöd till arbetssökande - bidrag till intervjuresa som ska stimulera att söka jobb längre från bostadsorten, bidrag till bohagstransport om man flyttar till annan ort för ett jobb och pendlingsstöd, som ersätter en del av resekostnaderna till arbetet under en begränsad tid.

Flyttningsbidrag är till för arbetssökande som fyllt 20 år och det finns ett kostnadstak för de olika stöd.

Yrken som fått flest beslut av flyttningsbidrag utanför Sverige

Kulturarbetare - musiker, sångare dansare

Lagerpersonal

Lastbils- och långtradarförare

Säkerhetspersonal - väktare, ordningsvakter

Säljare, inköpare, mäklare

Försäljare, fackhandel

Flygvärdinnor

Köks- och restaurangbiträden

Byggnadsarbetare, inredningssnickare

Servicearbete

Läs rapporten
Fakta om flyttningsbidrag

 

Eva Lind-Pernhein, Direktör för avdelningen Förmedlingstjänster, Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen