Skriv ut denna sida

Obehaglig lagstiftning-"Fas 4" börjar gälla i sommar

Ida Nilsing-Dagbladet 3 juni 2013

 

Förra veckan röstade riksdagen igenom en lag­ändring som gör det möjligt för socialbidragstagare som ­arbetar att behålla 25 kronor för varje intjänad hundralapp utan att bli av med ­ersättningen. Tidigare har bidraget sänkts i samma takt som lönen har ökat ­vilket gjort att man inte vunnit ekonomiskt på att arbeta. Det är möjligen den bra delen av den nya lagen, som dessvärre har en mörk baksida. Förändringen innebär ­också att socialbidrags­tagare – oavsett ålder – kan hänvisas till praktik eller "kompetenshöjande åtgärder" av socialnämnden.

Läs hela artikeln: Obehaglig lagstiftning

 

"Fas 4" sprider sig som en allmän benämning av den nya lagändringen som börjar gälla i sommar. Precis som för de som är sysselsatta inom fas 3 ­kommer människor som krävs på motprestation för socialbidrag varken att ­kvalificera sig för a-kassa ­eller samla pengar till ­pensionen.

Socialdemokraterna hade hittat en tydlig och ­vinnande paroll i "Fasa ut fas 3", men undergräver den ­effektivt med att i nästa ­andetag fasa in fas 4.

"Riksdagen väljer att fortsätta i samma riktning som nedmonteringen av socialförsäkringarna fört oss", skriver Ida Nilsing i dagens ledare.

Ida Nilsing-Dagbladet