Skriv ut denna sida

Folkbladet behöver en kulturredaktör

Kent Lundholm, f.d. kulturredaktör på VF-Socialdemokratiska kulturföreningen i Umeå 12 juni 2013

Det lutar åt att kulturredaktören Lars Böhlin får gå. Efter de nu uppskjutna MBL-förhandlingarna på Folkbladet lär det se ut på följande sätt: fler sportreportrar, utökad nöjesrapportering och viss kulturbevakning - som sköts av nöjesreportern.

Tomas Wennström, f.d. politisk chefredaktör på VF och Kent Lundholm, f.d. kulturredaktör på VF

Folkbladet behöver en kulturredaktör

Folkbladet har planer på att skära ner på kulturbevakningen och göra sig av med kulturredaktörstjänsten. Det vore ett ödesdigert misstag och en tragedi för oss som läsare och för Folkbladets långsiktiga överlevnad.
Folkbladet har en lång och ärofylld tradition som lokal nyhets- och kulturbevakare i Västerbotten. Redan i slutet av 60-talet, långt före många andra lokaltidningar, startade dåvarande Västerbottens Folkblad och den legendariske kulturjournalisten Stig Anesäter en kultursida som väckte uppmärksamhet och skapade debatt. Inte bara i Västerbotten utan över hela landet. I den heta debatt som föregick tillkomsten av Norrlandsoperan och byggandet av nuvarande Folket hus i Umeå spelade Anesäter och VF:s kultursida en framträdande och pådrivande roll. Därefter har Västerbottens Folkblad haft många namnkunniga och stridbara efterföljare som kulturredaktörer, varav Lars Böhlin är den senaste.
Det sägs att Folkbladet tänker behålla kultursidan men göra sig av med kulturredaktören. Det är som att försöka köra bil utan chaufför.
Det finns många likheter mellan kultur och journalistik. I grunden sysslar båda med att värna och utveckla demokratin. En av lokaltidningens och kulturens viktigaste uppgifter är att ge plats och utrymme för en mångfald av olika röster och uttryck. Precis som kulturen måste bestå av många olika och egensinniga uttryck, måste en lokaltidning innehålla många egna röster och skribenter. Annars blir man snabbt ointressant för läsarna.
I en tid av ökad konkurrens av nya medier, vikande annonsmarknad och allt färre prenumeranter förstår vi att Folkbladet måste förändra sig och följa med sin tid för att behålla och locka nya läsare. Men en lokaltidning som enbart anpassar sig till marknadens krav och förväntningar kommer inte att överleva på sikt i den ökade konkurrens med olika gratistidningar och reklamblad.
Det sägs att anledningen till att Folkbladet nu vill göra sig av med tjänsten som kulturredaktör beror på att man vill utöka antalet sportjournalister. Varför ställa dessa mot varandra? Det är att underskatta oss läsare. De flesta av oss uppskattar och är intresserade av både kultur och idrott. Därför behöver en bra lokaltidning bestå av både egna kulturredaktörer och sportjournalister.
De senaste tio-femton åren har det allt mer blivit siffrorna och inte bokstäverna som styr tidningsredaktionerna. Marknadsprofeterna och siffernissarna tror att framgången ligger i att ge läsarna vad de vill ha, medan publicister och redaktörer hela tiden strävar efter att ge läsarna vad de inte visste att de behövde. Det vi vill ha hittar vi numera på nätet, men tidningen behöver vi för att få fördjupning, kvalificerade reportage, analyser och recensioner, debatt och kritisk granskning och lära oss mer än vi själva kan ta reda på.
Därför vädjar vi till Folkbladets redaktionsledning att behålla en egen kulturredaktör.

Socialdemokratiska kulturföreningen i Umeå genom
Tomas Wennström, f.d. politisk chefredaktör på VF
Kent Lundholm, f.d. kulturredaktör på VF.

 

Läs mer på FiB.se: 

VF, Skär inte ner på kulturen!

Kent Lundholm, f.d. kulturredaktör på VF-Socialdemokratiska kulturföreningen i Umeå

Relaterade artiklar (efter tagg)