Skriv ut denna sida

19/4: Fira Chiles första Oscarnominering

Franz Smidek 12 april 2013

Den 19 april kommer filmen NO att ha en svensk biopremiär. Det är Chiles första Oscarnominering och den sanna berättelsen om hur Chiles ”Mad Men” förändrade landet. Den 19 april kl 17 firas därför premiären av NO på Bio Rio i Stockholm i samarbete med Chiles ambassad och kulturföreningen Midsommar Latino med mingel och livemusik med Pablo Donaldo.

Filmen utspelas 1988 då diktatorn Pinochet, för att blidka omvärlden, ger chilenarna möjlighet att rösta. Frågan som ställdes var: Ska Pinochet få styra landet i åtta år till - ja eller nej?

De neokonservativa på Ja-sida var säkra på sin sak. Hur skulle de kunna förlora?


De hade ju Reagan, Thatcher och Friedman på sin sida. De tror att de sitter säkert vid maktens grytor medan motståndarna och skeptikerna ser valet som ett spektakel som bara ska legitimera fortsatt diktatur. I valkampanjen som rullas ut får nej-sidan 15 tv-minuter varje dag i en månad. Det är allt de har – kommer de att lyckas? Kommer reklammakaren, som spelas av Gael Garcia Bernal att avsätta Pinochet?


Livet i Chile är inte enkelt. Efter 15 år av diktatur präglas det av smärta och chock. Folk i allmänhet har resignerat, passiviserats av TV-såpoperor, de sliter för att få behålla jobbet och kämpar mot misär. Hur ska man kunna väcka ”det sovande folket”?

Svaret är, åtminstone till en del, att man kan använda liknande medel som diktaturen använder. Filmens Rene Saavedras, spelas av Gael Garcia Bernal som är ett barn av  det neoliberala systemet som Pinochet införde i Chile. Det är en karaktär som symboliserar det politiska uppvaknandet hos en till synes helt apolitisk person.

Och han gör det genom en reklamkampanj fylld av politiska symboler som på ytan är en del av en kommunikationsstrategi, men under ytan berättar om att en bättre framtid är möjlig. Hans 15 tv-minuter långa inslag ledde till att människorna röstade NO och att Pinochet, som den enda kända diktatorn i modern tid, tvingades att avgå.

NO är optimistiskt film som visar att förändring är möjlig och att man kan förändra även med små resurser. Filmens moraliska slutpoäng är att rättvisan och sanningen kan vinna – och vinner – oavsett hur mycket pengar förtryckare och deras hantlangare förfogar över.

Se filmen och låt dig inspireras! Inte minst med tanke på att vi har ett riksdagsval 2014 och om ett fel parti vinner då väntar nog NATO medlemskap och ännu fler krigsäventyr.

 

Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm

Telefon:08-669 95 00

Kollektivtrafik: Hornstull T-bana

Franz Smidek

Relaterade artiklar (efter tagg)