Skriv ut denna sida
onsdag, 07 november 2012 14:36

”VOFF” 600 fantastiska fakta om hundar

Skrivet av  Iaroslav Kharlamov
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Boken om hundar är mycket bra i sin helhet men jag håller inte med författaren i allt. Foto: Elin Lundgren

 ”VOFF” innehåller mycket fakta och citat av kända personer, om hundar.

Jag är hundägare själv och tar hand om min hund vid namn Universa, en cane corso tik som jag importerade från Italien i höstas. Det är min första hund i Sverige. Under min uppväxt i Ryssland hade vi hundar hemma, men det gick många år tills jag bestämde mig och vågade att skaffa en hund och ta henne till Sverige.

Jag har varit intresserad av hundar sedan barndomen och har läst många olika böcker om hundar, jag har gått teoretiska kurser och samlat relevanta fakta om hundar.

Mitt hundintresse har alltid varit inriktat först och främst på olika hundrasers ursprung och deras infödda egenskaper och instinkter.

Men inte av att träna arbets- och tjänstehundar. Jag kan erkänna att jag inte lägger större vikt på att träna hunden i lydnad och agility, utan att jag prioriterar socialträning för min hund, eftersom jag aldrig hade tänkt att delta i olika tävlingar med hunden eller använda den i tjänsten.

Boken ”VOFF” beskriver de flesta hundraser på ett lättbegripligt sätt och det gör läsningen ännu mer spännande! Den innehåller konkreta fakta om hundraser och beskriver kända rashundar och deras framgång.

Boken är mycket bra i sin helhet men jag håller inte med författaren angående de så kallade designerhundarna som presenteras i slutet av innehållet. Designerhundar har avlats fram från två renrasiga föräldrar för att få fram väldigt annorlunda hundar enligt författaren. Jag som en hundintresserad kan påstå att avelsarbete måste vara inriktat på att bevara rasens egenskaper och utseende (exteriör) som nått oss genom årtusenden och utgör ett historiskt arv.

Vi som har hundar och som funderar på att skaffa valpar har ett ansvar. Hundarna är varelser som inte själva kan styra reproduktionsprocessen. Vi människor måste ta hand om det. Korsningar mellan olika raser kan ge fruktansvärda resultat och risken finns att de infödda rasernas egenskaper försvinner.

Boken kan användas av alla hundintresserade.

Iaroslav Kharlamov.

 

Betygspoäng 4

 

Läs 4929 gånger Senast ändrad torsdag, 08 november 2012 22:01

Relaterade artiklar (efter tagg)