Skriv ut denna sida

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 30/10

Föreningen Afghanistansolidaritet 30 oktober 2014

Screen_Shot_2014-11-01_at_13.28.36.pngFöreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 30/10. Redaktör : Lars-Gunnar Liljestrand

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 30 oktober 2014 Redaktör : Lars-Gunnar Liljestrand

Afghanistansolidaritet landet runt

Thage G Peterson talar på två kommande möten:

·  Lördagen den 15/11, kl 15 Invigning av Nya Folkets Hus i Lammhult 
Ett avsnitt av invigningstalet handlar om freden. Arrangör: Lammhults Folkets Husförening

·  Onsdagen den 19/11, kl 19 Djurgårdskyrkan, Stockholm 
FRED ELLER KRIG?
Arrangör: Oscars församling av Svenska kyrkan 
Onsdag 19 nov. kl 18.00 Lokal: Mötesplats Göteborg Bryter Sverige mot FN-stadgans våldsbud?
Om insatserna i Afghanistan, Libyen och andra konflikter. 
Lars-Gunnar Liljestrand, ordf. i Afghanistan-solidaritet, medförfattare till den uppmärksammade boken ”Lagen mot krig” som kom ut 2013.

Nyheter om Afghanistan.

TITTA INTE NU, MEN MARINKÅREN OCH BRITTERNA SMÖG JUST BORT FRÅN TALIBANERNAS STARKA FÄSTE

President Obama markerade en milstolpe i söndags för ett av sina viktigaste, mest kontroversiella och riskfyllda löften under sitt presidentskap: avvecklingen av den USA-ledda koalitionens stridande roll i Afghanistan i förberedelse för att avsluta det långa kriget där nästa år. Amerikanska och brittiska stridande operationer kom formellt till ett slut i Helmandprovinsen ett av de blodigaste stridsområdena i det USA-ledda kriget mot talibanerna och ett huvudfokus för Obamas upptrappning 2010 med tiotusentals amerikanska förstärkningar med uppgiften att slå tillbaka det ökande motståndet.

Men det skickades inte ut några Vita Hus- kommentarer för att uppmärksamma händelsen, inga presskonferenser för att fira dagen. Istället sänkte de amerikanska marinsoldaterna och de brittiska soldaterna i all tysthet sina flaggor i Camp Leatherneck, den största USA-basen som överlämnats till afghanska myndigheter, samt vid den närliggande brittiska Camp Bastion för att markera överlämnandet av kontrollen till afghanska arméns 215 kår. De två länderna förlorade hundratals soldater i Helmand men situationen där är fortfarande så farlig att den exakta tidpunkten för basens stängning hölls hemlig av säkerhetsskäl.

Brittiske försvarsministern Michael Fallon sa att hans lands militär, som förlorade 453 soldater i Afghanistan, hade ”ordnat säkerheten så att den första demokratiska övergången i landets historia möjliggjorts och hindrat landet från att var bas för terroristattacker mot Storbritannien.” Ändå visade Fallon en öppenhet som ofta saknats hos amerikanska företrädare och han erkände ” misstag hade gjorts militärt och misstag hade gjorts av politiker och detta går tillbaka 10 , 13 år.” Milstolpen passerades utan fanfar i Washington vilket avspeglar hur Obama- administrationen strävat att komma bort från den djupt impopulära konflikten som tog 2 349 amerikaners liv. Vita Husets twitter nämnde inte ens Afghanistan utan ägnade uppmärksamheten åt att försäkra amerikanarna att det var lite risk för spridning av Ebolaviruset i Förenta Staterna.

(Som mest hade britterna 10 000 soldater i och omkring Camp Bastion, min anm LGL)

Foreign Policy 26 oktober.

 ·  The Telegraph 26 oktober : Brittiske försvarsministern Fallon: “Vi kommer inte skicka stridande trupper tillbaka till Afghanistan. Det har vi klargjort mycket, mycket klart. Inte under några omständigheter kommer stridande soldater att skickas dit.”

·  NATO LOVAR GE FLYGUNDERSTÖD EFTER 2014


Den planerade amerikanska neddragningen innebär att omkring 9800 USA-trupper kvarstår i Afghanistan nästa år för ”icke stridande träning, rådgivning och stöduppdrag.” Andra Nato-partner har lovat skicka omkring 2000 soldater. Det är inte klart om koalitionens flygstridskrafter ingår i de siffrorna. Det har varit mycket spekulation om den exakta omfattningen av det framtida internationella militära stödet. Nu säger Isaf att stridande flygstyrkor kan vara en del i stödet. ”Vid förfrågan från de afghanska säkerhetsstyrkorna kommer Nato att fortsätta ge flygunderstöd till de afghanska styrkorna under det nya uppdraget Resolute Support.” säger major Paul Greenberg, talesman för Natos Isaf-styrka. Stars and Stripes 26 oktober.


Sveriges Afghanistanpolitik


· Anna-Karin Johansson (generalsekreterare i SAK) 23 oktober:


INSATSEN I AFGHANISTAN BEHÖVER UTREDAS SNARAST


Historieskriningen pågår gällande de militära insatserna i Afghanistan. Kopplat till det finns frågan om resultatet av den sammanlänkning mellan militära operationer och civila insatser som skett i Afghanistan. På ett seminarium arrangerat av Folk och Försvar igår ”International operations – lessons learned and the way forward” var analysen från de inbjudna talarna klar: Samverkan mellan civila insatser och militära har varit mycket nära (”skuldra vid skuldra”) och det gav bra resultat. Ett problem har dock varit att de civila organisationerna (NGOs och myndigheter) har stretat emot. Lösningen är att inför nästa internationella mission påbörja samarbetet (övertalningen?) tidigare på hemmaplan.

Resonemangen bakom verkar vara att vare sig militären eller organisationerna klarar sig utan varandra, och att om militären ska skydda organisationerna så förväntar de sig ett återgäldande i form av att organisationerna överlämnar information och ”gör gott” i områden där det finns militärstrategiska mål att nå.

Svenska Afghanistankommitténs inställning och erfarenhet är klar: att samverka med militären i Afghanistan hade inneburit stora risker för våra anställda. SAKs neutralitet hade ifrågasatts, det som är grundbulten i att vi kan verka och bygga ett förtroende. Av den anledningen har SAK hållit sig på armlängds avstånd från den internationella militära insatsen. Att andra utvecklingsaktörer har samverkat nära med militära strukturer har bara det inneburit svårigheter för SAK. Internationella organisationer ses med misstänksamhet av många och våra avsikter ifrågasätts. Redan när COIN-strategin lanserades i Afghanistan varnade många organisationer för denna utveckling. Den grunda analysen som gjordes av företrädare för såväl svensk som internationell militär vid seminariet stärker mig i övertygelsens att denna fråga måste tas upp på hög politisk nivå, såväl i Sverige som internationellt, annars riskerar vi att skapa en situation där humanitära insatser och utvecklingsinsatser i konfliktområden försvåras avsevärt. En genomlysning av hela insatsen, såväl den svenska som den internationella, behöver göras av oberoende part. Det arbetet behöver påbörja snarast

http://annakarinjohansson.wordpress.com/2014/10/2 3/insatsen-i-afghanistan-behover-utredas-snarast/

* Stefan Lindgren på 8dagar.com 14 oktober:

BREV TILL PETER HULTQVIST

Peter, du ska nu skriva en proposition om Sveriges fortsatta deltagande i kriget i Afghanistan. Missa då inte chansen att hoppa av det här kriget, nu när FN:s mandat för ISAF går ut till årsskiftet.
Det vore ett fatalt misstag att hoppa på den nya Nato- missionen "Resolute Support". Ingenting talar för att kriget är slut, eller ens håller på att långsamt bedarra.

Boston Globe rapporterade den 8 oktober 2014:

"Enligt den senaste statistiken från Pentagon fällde amerikanska stridsflygplan fler bomber på talibanerna och andra militanta mål i augusti än någonsin de senaste två åren – och nästan tre gånger så mycket som månadsgenomsnittet sedan januari.
Den upptrappade offensiven ses av vissa analytiker som ett försök att slå tillbaka talibanerna inför neddragningen av USA:s styrkor. Andra ser det som en förhandsuppvisning av hur det ska gå till i framtiden när den afghanska regeringen måste kämpa för att upprätthålla sin egen säkerhet och behöver ihållande hjälp av USA från luften."

Eftersom nära hälften av bombningarna utförs från baser och fartyg utanför Afghanistan påverkas inte bombförmågan av neddragningen, framhåller USA- generalen John Campbell, överbefälhavare för de "internationella styrkorna" i Afghanistan.

USA:s bombningar av Afghanistan, som nu pågått i tretton år, har inte genererat några positiva resultat. Förbittringen mot västvärlden som ackumulerats i Afghanistan kommer för eller senare att komma upp till ytan. Ju längre kriget drar ut på tiden desto troligare att uttrycken kommer att bli våldsamma och att västerlänningar måste kasta sig mot utgångarna.

I fallet Afghanistan har Sverige dragits med i den västerländska, USA/Nato-ledda krigshysterin. Enligt costsofwar.com uppgår USA:s kostnad för Afghanistankriget, räntorna på statsskulden oräknade, till 2 200 miljarder dollar - 2,2 biljoner! Om vi antar att övriga västvärlden gjort av med hälften så mycket motsvarar hela den västliga krigskostnaden över ett hundra års afghansk BNP (2013 års nivå)! Ett förlorat sekel – som regnat över afghanerna i form av bomber och flutit bort som blod i rännilar. Det, redan innan vi ens kommit in på kostnaderna i människoliv, bl.a. tiotusentals döda civila afghaner.

Sverige har nu i och med att Isaf:s FN-mandat går ut vid årsskiftet ett osökt tillfälle att dra sig ur det fortsatta kriget, som krigsherrarna i USA och Nato tycks beredda att fortsätta till minst 2024. Obamas löfte att USA:s kvarvarande styrkor ska dras hem nästa år är absolut ingen anledning för Sverige att tveka.
De tolv man som Sverige har lämnat i Afghanistan och som enligt den förra propositionen ska trappas upp till 40 man 2015 för att ingå i Natos nya mission "Resolute Support" måste absolut hemkallas. Att köra hela den smygande upptrappningen och indragningen av Sverige som alliansfritt land i ett Nato-krig i repris vore att totalt ignorera de bittra erfarenheter Sverige nu fått av krig, det första på 200 år.
Istället måste dessa erfarenheter noga utvärderas i form av en vitbok om kriget. Förutsättningarna finns i och med att den socialdemokratiska partistyrelsen och senaste partikongressen, v och mp alla
uttalat sig för en sådan vitbok.

· OM AFGHANISTAN OCH USA talade den tidigare generalsekreteraren i Svenska Afghanistankommittén, Bengt Kristiansson talade i Sandlersalen i ABF-huset i Stockholm, måndag 20 oktober inför 60 - 75 åhörare. Arrangör: Svenska Afghanistankommittén och ABF.

Bengt Kristiansson menade att USA aldrig begripit komplexiteten i det afghanska samhället. Som ex nämnde han att USA förlitat sig på falska underrättelser för sin krigföring . Han nämnde amerikanska bombningar av bröllopsfester vilka tagits för att vara talibanska sammankomster! ( Men att falska angivelser står som spön i backen i länder som är så delade i etniska och klangrupper som Afghanistan borde höra till allmänbildningen! Men man har från västs sida i sådana här frågor aldrig sett längre än näsan räcker, fulla av fördomar mot andra folk som man varit. min anm Cleas E ).
Under en kort tid, något år, hade faktiskt angriparna en viss popularitet hos en hel del afghaner enligt Bengt Kristiansson. Men detta förbyttes till sin motsats. De främsta skälen var tre: 1: De urskiljningslösa bombningarna. 2: De nattliga inträngandena i hemmen. 3: USA-koalitionens angrepp på Irak vårvintern 2003. Den uppfattades som ett maskerat angrepp på Islam, ett antimuslimskt fälttåg.

Gunnar Lassinantti från ABF (som enligt egen uppgift tillhör den över axeln sedda gruppen"Palmenostalgikerna ") frågade om Bengt Kristiansson ville se en vitbok om den svenska militära insatsen i Afghanistan. Det tillstyrkte Bengt Kristiansson - absolut. Det är uppenbart att man i publiken hade omvärderat många gamla fördomar om västs missionerande insats.
Claes Engelbrand, Saltsjö-Boo.

Tips och aktiviteter

Nästa nyhetsbrev kommer den 13 november

Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Föreningen Afghanistansolidaritet

Relaterade artiklar (efter tagg)