Skriv ut denna sida

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 10 juli 2014

Föreningen Afghanistansolidaritet 10 juli 2014

Skärmavbild_2014-07-10_kl._16.22.22.png

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 10 juli 2014

Redaktör: Lars-Gunnar Liljestrand

 

Afghanistansolidaritet landet runt

Vid manifestationen den 4 juli mot USAs aggressionskrig talade Claes Engelbrand från Föreningen Afghanistansolidaritet. Mötet var på Stortorget i Stockholm med deltagande från flera freds- och solidaritetsorganisationer.

Claes Engelbrand beskrev hur man i Bryssel, i onsdags förr- förra veckan, möttes för att mer detaljerat bestämma fortsättningen i Afghanistan. Deltog gjorde de krigförande staternas utrikesministrar däribland Carl Bildt med delegationer . Man stannar till och med utgången av 2016 med rådgivare och olika specialister för att som det heter, utbilda Afghanerna till att kunna klara av sin säkerhet själva. Detta är en grov demagogik. Säkerhetsproblemet nr 1 är USA självt som inte ens dragit sig för hota avgående president Karzai med nya inbördesstrider genom att hyra krigsherrars tjänster.

USA vill även behålla fem militärbaser och även kunna fortsätta sitt terroristiska drönarkrig mot mål i Afghanistan och Pakistan. Kriget är alltså inte slut som man kan förledas att tro eftersom lojala självcensurerade medier ligger lågt vilket kan förklaras av att kriget är obegripligt för vettiga människor. Valrörelsen ska inte heller störas av sådant som exellensen Carl Bildt vill sköta själv.

Nyheter om Afghanistan

Stefan Lindgren på Nyhetsbanken 8 juli:

EFTER OCKUPATIONEN INBÖRDESKRIG...
Mönstret efter USA:s agerande i Irak kan komma att upprepas i Afghanistan. När ockupationen går mot sitt slut har USA skapat förutsättningar för att ett inbördeskrig tar vid.
Centrala valkommissionen meddelade på måndagen att Ashraf Ghani vunnit presidentvalet med 56,44 procent av rösterna. Detta resultat är preliminärt och definitiva siffror kommer 22 juli.

Men förloraren dr. Abdullah Abdullah kallar redan resultatet för en kupp och påstår att den sittande presidenten Hamid Karzai ligger bakom.
Men som var och en som följt afghansk politik vet, var resultatet inte oväntat - pashtunsk samling mot en icke-pashtunsk kandidat. Detta följer djupa traditioner och säkrar den pashtunska majoritetsbefolkningens hävdvunna rätt till landets främsta ämbete.
Även om det finns en mikroskopisk chans att en ny rösträkning i sista minuten ska ändra något är det knappast troligt. USA:s utrikesdepartement klamrar sig fast vid förhoppningar om ett nytt resultat och visar därmed tydligt att man hoppats på Abdullah Abdullah som den mest USA-lojale kandidaten.

Ett amerikanskt uttalande underblåser Abdullah Abdullahs förhoppningar och kan skärpa konflikten. Det eroderar också Ashraf Ghanis position.

Man ska komma ihåg att Abdullah Abdullahs bas i Pansjirdalen fungerade som brohuvud när CIA luftlandsatte personal inför den kommande invasionen - före 11 september 2001. Norra alliansen som leddes från Pansjir spelade sedan en slaktarroll när tusentals talibaner likviderades fysiskt och begravdes på Dasht-e Laileh-slätten i norr.

Norra alliansen utgjorde ena sidan i det förödande inbördeskriget 1992-96, som ödelade 80 procent av byggnaderna i Kabul, efter Sovjets ockupation.
USA vet att Abdullah Abdullah är mannen som kan störta Afghanistan i nytt inbördeskrig - och honom håller de om ryggen.

Abdullah Abdullah har styrkt av stödet från USA sagt att han kommer att utropa sig som valets segrare - varpå landet får två regeringar. USA:s utrikesminister John Kerry varnar mot att "någondera sidan" tar makten med våld, vilket är detsamma som att beröva den laglige segraren den våldsmonopol som i demokratier tillkommer folkets valda företrädare.

 

Abdullah har anklagat president Hamid Karzai, som träder tillbaka efter 12 år, för att hjälpa till att rigga röstningen till Ghanis fördel, och beskrev det som en ”kupp” mot folket... Abdullah tycktes ha slagit an en mjukare ton efter att ha talat på telefon med Kerry och den amerikanske presidenten Barack Obama. ”John Kerry kommer att resa till Afghanistan på fredag och USAs löfte är att vara tätt intill det afghanska folket och försvara rättvisa, kämpa mot bedrägeri och avslöja fusk,”sa Abdullah. Reuters 8 juli

ISAFs utrikesministrar fastlägger planer för Nato-ledd insats efter 2014.

Natos utrikesministrar och deras kollegor från övriga Isaf-nationer mötte den afghanske biträdande utrikesministern Ershad Ahmadi i onsdags i Bryssel. De gick igenom resultaten från den nuvarande Isaf- insatsen, behandlade den pågående valprocessen och slutförde den operativa planeringen för igångsättandet av det nya Nato-ledda uppdraget att träna, ge råd och stödja de afghanska säkerhetsstyrkorna efter 2014. ”Inom sex månader kommer vår stridande Isaf-uppgift att vara avslutad. Afghanska trupper och polis kommer att vara fullt ansvariga för säkerheten i hela landet” sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen efter mötet.

Utrikesministrarna tog ett viktigt steg framåt genom att bekräfta Natos allierade partners fortsatta åtagande gentemot Afghanistan efter 2014.”Vårt mål är att starta ett nytt uppdrag att träna, vara rådgivare och stödja de afghanska säkerhetsstyrkorna från början av nästa år. Idag godkände vi den detaljerade operativa planen för det nya uppdraget som kallas Resolute Support. Men det är afghanerna som måste ta nästa steg. De nödvändiga säkerhetsavtalen måste undertecknas snarast. Annars kommer vi inte att kunna hålla några trupper i Afghanistan nästa år” sa Rasmussen . ”Låt mig vara mycket tydlig. Det är inte vad vi önskar . Det är inte vad de båda presidentkandidaterna sagt att de önskar. Men om vi inte har någon överenskommelse på plats så är det den enda möjligheten.”

Ministrarna bekräftade åter sina löften att finansiera de afghanska säkerhetsstyrkorna medan de samtidigt gjorde klart att de afghanska myndigheterna måste också leva upp till sina löften att bekämpa korruption och att ge ett med tiden ökande bidrag till finansieringen av sina egna styrkor. www.nato.int 25 juni.

Utrikesminister Carl Bildt deltog i mötet om den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (ISAF). Mötet uppmärksammades särskilt det pågående presidentvalet, samt antagande av en plan för den kommande Resolute Support-insatsen (RSM), som planeras ge stöd och utbildning till de afghanska säkerhetsstyrkorna efter ISAF. Utrikesministern redogjorde för den svenska synen på utvecklingen i landet, och bekräftade ett fortsatt svenskt långsiktigt stöd och engagemang i Afghanistan, särskilt genom svenskt utvecklingsbistånd. Han noterade att situationen i Afghanistan var mycket bättre nu än för drygt tio år sedan då ISAF-insatsen inleddes, vilket bland annat de nyligen väl genomförda valomgångarna visat. www.swedenabroad.com

Rumänien avslutar sin stridande insats i Afghanistan

Rumäniens väpnade styrkor markerade alutet på sina stridande operationer i Afghanistanden 29 juni vid en ceremoni på Kandaharflygbasen. Närvarande var Rumäniens premiärminister Victor Ponta, vice premiärminister Gabriel Oprea och försvarsminister Mircea Dusa. Deras besök efter ceremonin hotades av en raketattack mot basen. Under de senaste sex månaderna har Rumäniens stridande uppdrag genomförts i Zabulprovinsen av den 20:e infanteribataljonen, Specialstyrka 20, också känd som de Svarta skorpionerna (Black Scorpions). IHS Jane ́s Defence Weekly 2 juli.

Fler styrkor skickade till Sangin

Fastän fler framsteg gjorts för att rensa motståndsområden i södra Helmandprovinsen är fortfarande några områden under motståndets kontroll. Försvarsministern Bismillah Muhammadi och ett antal senatorer besökte Sangin sent i lördags och diskuterade säkerhetssituationen med militärer och prisade deras insatser och kamp för att besegra fienderna. Mohammadi sa efter besöket att en del områden fortfarande hotades av militanta grupper men att man skickat fler styrkor för att besegra upprorsmännen och säkra lag och ordning...Samtidigt avvisade företrädare för en social organisation i Sangin påståendena från officiellt håll och hävdade att de afghanska säkerhetsstyrkorna inte gjort några framsteg under de senaste dagarnas strider. ”Deras påståenden saknar grund. Vi är innevånare i områdena. Vi är medlemmar i Sangins sociala förening och om någon vill veta vad som hänt i striderna skall de komma och tala med oss. Ett antal områden som erövrades av motståndsmännen för två veckor sedan är fortfarande under deras kontroll,” sa Shadi Khan och Miran Jan, innevånare i Sangin. De hävdade att minst 90 procent av distriktet var under de militantas kontroll. Afghanistan Times 8 juli

 Fyra tjeckiska soldater dog i en bombexplosion och en annan tjeckisk soldat fick allvarliga skador i tisdags när de patrullerade i omgivningarna kring Bagrambasen i den afghanska provinsen Parwan. Förlusterna bekräftades av chefen för den tjeckiska militären Petr Pavel. Men den tjeckiska premiärministern Bohuslav Sobotka sa att den tagiska händelsen inte kommer att påverka stationeringen av soldater i utländska insatser...Men den förre tjeckiska premiärministern Jiri Paroubek sa att de tjeckiska soldaterna dött i i onödan ” i ett onödigt krig utkämpat för intressen med vilka vi inte har något gemensamt” och han uppmanade regeringen att dra tillbaka soldaterna från Afghanistan. Xinhua News 8 juli.

KRIGET MOT OPIUM I AFGHANISTAN ETT TOTALT MISSLYCKANDE

USAs specialinspektör för Afghanistan (SIGAR) med uppgiften att granska krigsinsatsen sammanställde data om narkotikahandel i Afghanistan. Man fann att USA 2008 till 2013 endast beslagtog 354 712 kg opium av totalt 33 200 000 kg som producerades.

militärers alltmer krystade glidningar och invecklade förklaringar om Afghanistan? Här är de 10 viktigaste fakta och frågor alla bör känna till – i synnerhet som dessa nästan aldrig tas upp i mainstream medier.

Stefan Lindgren på 8 dagar 26 juni:

TT rapporterar idag att klockan 11.15 på torsdagen halades den svenska flaggan för sista gången på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Överste Mats Ludvig, kontingentschef för FS 27, överlämnade lägrets nycklar till den afghanska staten representerad av generalmajor Vesa, chef för den 209:e kåren i den afghanska armén.

Sedan 2006 har över 7 000 svenska soldater och officerare tjänstgjort i Afghanistan. Kvar finns nu cirka 200 soldater och officerare som bland annat sysslar med att träna och ge råd till afghanska säkerhetsstyrkor, enligt Försvarsmaktens sajt. Denna hemtagning måste firas, ända till siste svenske soldat är hemma. Och lärdomen är entydig: Aldrig mer ska vi låta lura oss att delta i en olaglig ockupation av ett främmande land.

Låt oss inte glömma vilka som varit ytterst ansvariga för den totala politiska
felbedömning som det svenska krigsdeltagandet byggt på. Jag tänker särskilt på Björn von Sydow och Carl Bildt, den förste i inledningsskedet

och den andre under en åtta år lång orubblig upptrappning av meningslösheten.
Glöm dem inte!

Tips och aktiviteter

Nästa nyhetsbrev kommer den 24 juli

Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Diagrammet visar att staplarna med beslagtaget opium knappt syns. Det betyder att USA och dess Nato- allierade och den afghanska regeringen hade nära noll framgång i kriget mot narkotikan.

Från 2008 till 2013 då USAs kampanj att minska opiumodlingen nådde sin höjdpunkt lyckades man bara förmå afghanerna att minska odlingarna med 3.7 procent av den totala marken för opiumodlingen. Vox.com 8 juli

Sveriges Afghanistanpolitik

Franz Smidek 26 juni: Världens minsta bok om kriget: Är du också trött på våra politikers och 

Föreningen Afghanistansolidaritet

Relaterade artiklar (efter tagg)