Skriv ut denna sida

Röda Sten Konsthall

Röda Sten Konsthall 17 maj 2013

Konstnärerna använder sig av lekens inneboende förmåga att spränga gränser och ifrågasätta normer om nyliberalismens drastiska omstrukturering av världen. De gör kampen om fantasin till något extremt angeläget. Röda Sten Konsthall, Röda sten 1, Göteborg

GIBCA 2013 offentliggör deltagande konstnärer

 

Välkommen till tillkännagivandet av de curatoriska koncepten och preliminär lista över konstnärer för Göteborgs Internationella Konstbiennal - GIBCA 2013!

 

Presskonferens den 27 maj kl. 10.00 på Röda Sten Konsthall


Konstnärliga ledare Edi Muka och Stina Edblom presenterar strukturen och tankarna bakom GIBCA 2013. GIBCAs curatorer Katerina Gregos, Claire Tancon, Joanna Warsza och Ragnar Kjartansson i samarbete med Andjeas Ejiksson, presenterar sina respektive curatoriska koncept och urval av medverkande konstnärer.
Med titeln Play! Recapturing the Radical Imagination hämtar årets biennal inspiration i dagens lekfulla samspel mellan aktivistiska och konstnärliga rörelser, liksom i de senaste årens experimenterande med nya curatoriska modeller som syftat till att utmana de institutionella ramarna för samtida kulturell och konstnärlig produktion.

 

Samtidigt som konstnärer använt sig av lekens inneboende förmåga att spränga gränser och ifrågasätta normer har nyliberalismens drastiska omstrukturering av världen gjort kampen om fantasin till något extremt angeläget. De bägge fenomenens betydelse och deras nära förhållande till varandra har genomgått en rad förändringar som speglar vår tids nya villkor och gett upphov till en rad frågor som GICBA 2013 undersöker i fyra olika utställningar/episoder:
The Politics of Play curaterad av Katerina Gregos äger rum på Röda Sten Konsthall. I utställningen utforskar Gregos förhållandet mellan konst och politik i verk av konstnärer som tar fantasin, poesin, provokationen, den subversiva humorn, teatern och förklädnaden i sin tjänst i syfte att diskutera brännande politiska frågor i vår samtid och aktualisera frågor om den brist på fantasi som präglar det politiska samtalet i dag.
AnarKrew: An Anti-Archives curaterad av Claire Tancons tar sin utgångspunkt i arkivmaterialet kring den idag, till stor del bortglömda, Göteborgskarnevalen (1982-1993) och de så kallade Göteborgskravallerna (2001). AnarKrew tar oss med på en resa genom Göteborgs odokumenterade motkultur och dess vidare förgreningar i Nordeuropa. I utställningen testar Tancons hur arkivmaterial kan användas i konstnärlig och curatorisk praktik i syfte att få en ny tid att framträda, snarare än att återskapa en förlorad epok.
16 maj 2013
GIBCA 2013

Röda Sten Konsthall
Röda sten 1
414 51 Göteborg, Sweden

www.gibca.se
Art & Crime. Legally On The Edge, curaterad av Joanna Warsza tar plats i centrala Göteborg, från Lilla Bommens gästhamn längs med vattnet ut till Drömmarnas kaj. Huvudfokus ligger på den svenska fascinationen för brottsskildringar och kriminalromaner där konstnärerna fördjupar sig i berättelser om brott, både utifrån ett performativt och berättande perspektiv liksom dess juridiska och politiska status. Konstnärerna låter oss upptäcka ”Göteborgs bakvatten” i verk som är både provocerande och fantasifulla.
Weight curaterad av Ragnar Kjartansson och Andjeas Ejiksson är en intensiv och koncentrerad performanceutställning som lyfter teatern som en scen för just vad den är ämnad: ett ståtligt spektakel. Med inspiration från Carolee Schneemanns radikala utforskande av kroppens frigörelse från politik, lust, sexualitet och genus, i kombination med den historiska melankoli som omger byggnaden för Stora Teatern, skapar Kjartansson och Ejiksson en två dagar lång oskriven pjäs, som flyttar tyngden från scenen och skapar oväntade möten för besökarna.
Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) är en av Nordens ledande konstbiennaler. Under de sex biennaler som genomförts, har GIBCA etablerat sig som en av Sveriges största konsthändelser och räknas internationellt som en av de unga, spännande biennalerna i Europa.
Kontakt
Edi Murka
Konstnärlig ledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-456 18 75
Stina Edblom
Konstnärlig ledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-494 44 42

Röda Sten Konsthall

Relaterade artiklar (efter tagg)