Skriv ut denna sida

Folket i Bild/Kulturfront Göteborgs årsmöte 2012.

Nils Lundgren 29 februari 2012

Under kommande verksamhetår behöver vi också arbeta med genusfrågan i föreningen...:-) Våra ”bortglömda” paroller – folkets kultur & yttrande- och tryckfrihet – togs upp. Det konstaterades att det fanns potential att arbeta med dem – något vi bör göra – och diskutera vidare, inom föreningen, och med andra, såsom FiB-juristerna och på utåtriktade möten.

FiB/K Göteborg/Väst hade årsmöte på Blå Stället i Angered 25 februari. Under mötet gick vi genom det gångna verksamhetsåret, under vilket föreningen haft olika aktiviteter, ett stående inslag har varit tidningsförsäljning som skötts av två ombud i föreningen. Vid flera tillfällen, bland annat Första maj och under bokmässan, har vi jämte tidningsförsäljning haft utdelning av FAS-foldern ”Ta hem trupperna från Afghanistan”, haft bokförsäljning och spritt rockmärken. Vi har också deltagit i aktiviteter med Iraksolidaritet och Jan Myrdal-sällskapet. På hösten hade vi med stöd av Clarté och FAS ett utåtriktat möte med författaren Joshua Phillips från USA som talade om sin bok None Of Us Were Like This Before om tortyr och de amerikanska styrkornas handlande under kriget mot terrorismen.

Under ämnet kommande uppgifter beslutades att vi ska anordna en författarafton med Pål Steigan om dennes bok En dag skall jorden bliva vår, delta i Jan Myrdal-priset-galan på Gästis i Varberg, medverka vid rekonstruktionen av Russeltribunalen i Palestina under Gothenburg Apartheid Week, promota bojkott av ockupationsprodukter på KF/COOP-stämman, arrangera samkväm för FiB-medlemmar under bokmässan, bland andra aktiviteter. Mötet menade också att vi ska bättra på relationerna med FiB centralt, för samarrangemang vid exempelvis Bok- & Biblioteksmässan, och för sponsring av kostnader i samband med offentliga möten och föreläsningar.

Diskussioner under årsmötet handlade mycket om varför uppslutningen från allmänheten och framförallt ungdomen varit dålig vid föreningens aktiviteter och varför ”vänsterns” frågor inte har samma attraktionskraft hos svenskarna idag som förr i tiden. Ansatser att definiera förklarande faktorer gjordes, exempel: massmediernas framgångsrika desinformationskampanjer; borgerlighetens kulturella hegemoni och problemformuleringsföreträde i debatten; det samhälleliga implementerandet av SAF:s PM och 80-talets ”Satsa på dig själv”; apati, dekadens, ignorans, Melodifestivalen; etc. Det diskuterades också om vi ska skylla på samhället eller oss (FiB/K) själva. Att vi sitter på årsmöte och inte är med när Göteborgsungdomar samma dag demonstrerar mot ACTA kanske säger något om vår (o)förmåga att ställa rätt frågor i vår analys av samhället, måhända har vi plöjt snett i fåran. Våra ”bortglömda” paroller – folkets kultur & yttrande- och tryckfrihet – togs upp. Det konstaterades att det fanns potential att arbeta med dem – något vi bör göra – och diskutera vidare, inom föreningen, och med andra, såsom FiB-juristerna och på utåtriktade möten.

FiB/K Göteborg/Väst

Relaterade artiklar (efter tagg)