Skriv ut denna sida

Kallak - Gállok

Leif Öhman Randijaur 8 januari 2014
Kallak - Gállok
Bild: Tony Karlsson

Tillfälligt borrstopp på Gàllok. Per telefon meddelar Niklas Spiik från Jåhkåkaska sameby att borrningarna avbryts en vecka till att börja med. Anledningen är att det nu finns så många renar i området. Hur många vet inte Spiik. Samebyarna har rätt att sätta stopp åtta veckor fram till 30:e April. Hans Lindberg från konsultföretaget Geovista har meddelat Jimab. Geovista utför uppdrag åt Jimab. Samebyn har ännu inte hört någon reaktion från Jimab, men det lär komma.

 

Från och med idag har Jåkkågasska Tjiellde avbrutit borrningarna i Gállok, för att betydande mängd med ren beräknas i området.  Så nu Risto får du vila en stund 

Boman: "Kallak blir en regeringsfråga"  Nu slår Jokkmokk iron mines tillbaka på länsstyrelsen i Norrbotten angående den underkända ansökan om bearbetningskoncession i Kallak. – De försöker bara rädda sitt eget skinn, säger Fred Boman, verkställande direktör på Jimab.
 
Borrningarna i Kallak fortsätter  Nu provborrar det brittiska bolaget Beowulf Mining i Kallak – igen.  – Vi undersöker hur lång och djup malmkroppen är. Det blir betydligt fler borrningar nu än tidigare, säger Fred Boman, vd för Jokkmokk Iron Mines, Beowulf Minings dotterbolag. Björkholmsberget vid Kallak ruvar på en av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter. Det beräknas innehålla upp till 600 miljoner ton malm.
 
 
Tony_Karlsson.jpg
Tony Karlsson
 

VIDEO: Kamp Kallak möter massmedia - 16 juli 2013

Sverige är gruvbolagens våta dröm

MILJÖ I gruvboomens Sverige stirrar regeringen enögt på vilka vinster som kan göras här. Kommande generationers välfärd, miljö, fast mark, rent vatten kommer i andra hand nu när det provborras som aldrig förr i den svenska berggrunden. Resultatet på sikt blir irreversibla ingrepp i känsliga naturområden och utslagning av andra näringar som jordbruk, fiske, turism och rennäring, skriver Lisa Wanneby och Tor Lundberg Tuorda från Urbergsgruppen, som kräver att minerallagen skrotas.

 

Tror Du på framtiden och framtida generationers rätt till fast mark och rent vatten?
Bli en del av den växande rörelsen:
www.urbergsgruppen.se
www.whatlocalpeople.se

Facebook: Inga gruvor i Jokkmokk!
www.facebook.com/gruops/ingagruvor

Henrik Blind

 

 

Fråga Gunilla Edbom och Ann-Christin Burman på kulturmiljöenheten på länsstyrelsen i Norrbotten vad de tänker göra åt att beslutet om prospektering i Kallak vilar på en så ofullständig miljökonsekvensbeskrivning.

 

Roland Boman: Gruvor och politik.

 

Framtid i Jokkmokks kommun Det här är en blogg som drivs utav människor som tror på en Framtid i Jokkmokks kommun. Vi har beslutat att ställa upp i höstens kommunalval för att via den politiska vägen påverka Framtiden i Jokkmokks kommun. Vi är 16 personer på fullmäktige listan, var av hälften är 32 år och yngre. Den viktigaste frågan vi kommer att driva är arbetstillfällen för unga människor i våran kommun. Vi anser att det ska finnas en rättighet att välja om man vill bo kvar och jobba här eller flytta. En stor fråga för oss är att utveckla de olika utbildningsmöjligheterna både i gymnasiet och efter gymnasienivå. Vi kommer också att fram till valet att redovisa våra synpunkter på skolan, vård och omsorg, miljöfrågor och övrig samhällsutveckling.

 

Kan være spikeren i kista for gruvedrift

LETTE GULL: Arctic Gold har lett etter gull og kobber i Biedjovággi. Et nytt svar for departementet gjør at kommunestyret i oktober sannsynligvis setter spikeren i kista for videre gull og mineralleting i kommunen, av hensyn til reindrifta.


 

 

 
Leif Öhman Randijaur