Skriv ut denna sida

Var är köttet i valet?

Ylva Gefvert 14 maj 2014

CIMG0465_kopia_2.jpg

Ylva Gefvert ställer frågan kring vilket parti man skall rösta på i kommunvalet om man vill ha bort det antibiotikabehandlade djurfabriksköttet från kommunens kök.

Vilka partier kommer att arbeta för att kommunens dagisbarn, skolungdomar och äldre på kommunens boenden kommer att få kött som producerats utan antibiotika och enligt EU:s djurskyddsdirektiv (d v s svenskt eller finskt kött)? Kan man få svar på det här?

I utländska djurfabriker används mycket antibiotika förebyggande, även till friska djur, eftersom djuren står så trångt. Infektioner kan spridas snabbt. Genom att välja svenskt eller finskt kött, motarbetar man onödig användning av antibiotika. Då minskar risken för att bakterier blir så kallat resistenta. Resistenta (= antibiotikatåliga) bakterier klassas av Världshälsoorganisationen WHO som en av mänsklighetens stora utmaningar. Om inte antibiotika ”biter” på bakterier längre, kan det drabba en själv, eller en försvagad anhörig, om man får en infektion. Man beräknar att 25 000 människor dör i Europa varje år, för att antibiotika inte kunnat döda bakterierna de drabbats av.

Sverige och Finland visar att det går att föda upp friska djur utan att mata dem med antibiotika och utan att stympa dem. I andra länders djurfabriker klipps näbbar av burhöns och knorrar klipps av grisar, för att de inte ska kunna skada varandra i de trånga utrymmena. Djuren blir stressade, när de inte får utöva sina naturliga beteenden.

Så vilket parti ska man rösta på i kommunalvalet, om man vill ha bort det antibiotikabehandlade djurfabriksköttet från kommunens kök?

Tacksam för klart svar!                                                                                                   

Ylva Gefvert.

Ylva Gefvert

Relaterade artiklar (efter tagg)