Skriv ut denna sida

Stöd FiB:s reportagefond

Stefan Ljung-Foto:Eva Wernlid-Hans O Sjöström 24 februari 2013

Varför en reportagefond? Svaret är i all enkelhet att det finns många goda reportage som vi skulle vilja se i Folket i Bild/Kulturfront men ännu saknar.

För de goda reportagen!

Det handlar om arbeten som tar tid att genomföra. Tid som fotografer och skribenter då inte kan använda till annat lönearbete. Det kan också handla om arbeten som kostar i form av resor, kost och logi. Pengar behövs till traktamenten och ersättning för utebliven inkomst.

 

De goda, men tidskrävande, arbetena faller ut i åtminstone två kategorier:

 

1. Avslöjande grävjobb. Det saknas inte missförhållanden att granska och avslöja. Men vad som karakteriserar ett väl utfört journalistiskt grävjobb är ofta att det kräver mycket tid. Det tar tid att läsa dokument och att göra många intervjuer för att säkerställa att fakta blir korrekta – viktigt i all journalistik, men särskilt för avslöjande grävjobb då man kan räkna med att få mothugg och att alla faktafel blir ammunition i de avslöjades moteld.

 

Ett grävjobb kräver ofta också mer tid för att skrivas och layoutas på ett läsarvänligt sätt. Ett konkret exempel kan vara att undersöka den nya gruvboomen i Sverige – vad skiljer sig från förr, vilka är aktörerna, var kommer investeringspengarna ifrån, vilka miljöhänsyn och sociala hänsyn tas eller tas inte och vart tar vinstpengarna vägen?

 

2. Gestaltande reportage. Det finns så många platser, individer, grupper och skeenden som inte får tillräckligt med utrymme i dagens medialandskap.

 

Vi behöver komma människor, exempelvis på arbetsplatser eller i politiska rörelser, så nära att vi kan gestalta deras vardag på ett levande och intresseväckande sätt för våra läsare.

 

De miljö- och personbeskrivningar som behövs och de bilder som behövs för det goda reportaget kräver närvaro – helst under en längre tid.
Denna närvaro kostar dels i tid, men också i utlägg för resor, kost och logi. Ett konkret exempel kan vara att skildra den stora musikrörelsen som existerar under radarn runt om i hela Sverige. Människor från olika yrken och åldrar som använder sin fritid till att sjunga och spela bortom den kommersiella sfären.

Stefan Ljung, Folket i Bild/Kulturfronts redaktör.

Bidra till en bättre tidning!

plusgiro 65 77 50-6


I Sverige dras nu samhället isär av ökande klyftor.

 

Välfärd, infrastruktur och rättssäkerhet förfaller. De som har ett arbete slits hårdare i ett tystare arbetsliv. Samtidigt pågår det en rasande
kamp om marknader och resurser i världen.


Vår politiska och militära alliansfrihet avvecklas och Sverige dras in i nykoloniala krig. Den folkliga kulturen trängs tillbaka och den
undersökande journalistiken sitter trångt när pappersmedia har lönsamhetsproblem.

 

Allt är naturligtvis inte svart. Motkrafter finns och de behöver göras synliga.

 

Tidens verklighet skildras bäst genom oberoende röster. Media som inte är beroende av vad staten eller aktieägare tycker. Folket i Bild/Kulturfront firar i år 40-års jubileum som en sådan röst.

 

Idag är både vår förening och tidning välskötta med en knapp men stabil ekonomi. Upplagan har ökat något de senaste åren och tidningens form är modern och tilltalande. Vi har lagt en grund för att kunna lyfta och spela en större roll.

 

Då är det nödvändigt att kunna göra de viktiga Sverigereportagen. Jobb som kräver mycket tid, arbete och sakkunskap. Det klarar vi inte riktigt med vårt nuvarande, helt ideella medarbetarskap.

 

För att kunna betala en rimlig ersättning för arbete och omkostnader startar vi nu en insamling till en reportagefond.
För Folket i Bild/Kulturfront
Hans O Sjöström
ordförande

Bidra till en bättre tidning!

plusgiro 65 77 50-6

Lista på undertecknare av uppropet:

Ove Allansson
Ann-Charlotte Alverfors
Arne Andersson

Anders Björnsson

Kjersti Bosdotter
Donald Boström

Tom Carlson
Peter Curman
Lasse Diding
Anders Ehnmark

Alexandra Ellis
David Ericsson
Ronny Eriksson
Per Gahrton

Solveig Giambanco

CH Hermansson
Folke Isaksson
Torsten Jurell
Henrik Linde
Hans Lindström
Kenneth Lundgren
Henning Mankell
Bjarne Moelv
Jan Myrdal
Hillevi Nagel
Mikael Nyberg
Robert Nyberg

Thage G Peterson

Hans O Sjöström
Sören Sommelius
Svante Svensson
Mare Toomingas
Aino Trosell
Eva Wernlid
Sven Wernström
Mikael Wiehe
Jenny Wrangborg
Leif Zetterling
Margareta Zetterström

Stefan Ljung-Foto:Eva Wernlid-Hans O Sjöström

Relaterade artiklar (efter tagg)