Skriv ut denna sida

Krigsjournalistik måste få vara fri

Nils Funcke 11 mars 2013

Ska det bli förbjudet att avslöja uppgifter om övergrepp och missgrepp som sker inom ramen för internationella militära insatser där Sverige deltar? Ska det bli brottsligt att publicera uppgifter om hemliga fängelser, tortyr och följderna för civilbefolkningen i till exempel Afghanistan?Frågorna inställer sig vid läsningen av Spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet (SOU 2012:95).

Regeringens utredare vill införa två nya brott, utlandsspioneri och grovt utlandsspioneri. Som förlaga har justitierådet Ella Nyström använt bestämmelserna om spionage riktat mot Sverige.
Bestämmelserna om utlandsspionage skulle bli tillämpliga när det gäller internationella militära insatser som till exempel ISAF i Afghanistan och KFOR i Kosovo. Det spelar till skillnad mot spioneri ingen roll om vi formellt är i krig eller inte.
Precis som när det gäller spioneri riktat specifikt mot Sverige bryts det grundlagreglerade skyddet för uppgiftslämnare vid utlandspionage. Men utöver inskränkningen av meddelarskyddet föreslås också att den så kallade brottskatalogen i yttrandefrihetsgrundlagarna TF och YGL utökas.

 

Det ska bli brottsligt att i syfte att gå utländsk makt eller sammanslutning, som "krigsherrar i Afghanistan", tillhanda genom att publicera uppgifter vars "uppenbarande" kan medföra "allvarligt men" för en militärinsats där Sverige deltar. Men även i de fall syftet är att bilda opinion mot eller bedriva nyhetsförmedling kring en insats ska det vara straffbart att publicera en uppgift som "rör något förhållande av hemlig natur".

Läs hela artikeln av Nils Funcke#mce_temp_url#

Nils Funcke