Skriv ut denna sida

22/8-22/8: Dom kallar oss white trash - ny dokumentärserie

Nils Lundgren 1 augusti 2012

Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio I P1:s nya temaserie Dom kallar oss white trash åker Mia Blomgren ut till ”ett av de mest white trash-täta bostadsområdena i Sverige”. Hon möter bland andra Kent, Kent, Lasse, Therese och damen med de målade ögonbrynen. De är människor som av andra kallas white trash. 

– Dom kallar oss white trash, säger Lasse som bor på en plats som på nätet pekas ut som ”ett av de mest white trash-täta områdena i Sverige”. Men det är ju ingenting vi kallar oss själva.

Lasse är kompis med Kent och Kent. Varje dag möts de i köpcentrat för att kolla läget och snacka med Flamman, Åke, Rödbetan och de andra grabbarna. Lasse som är akademiker och den ena Kent har det gemensamma smeknamnet ZZ Top på grund av det långa vita håret och skägget. Den andra Kent har jobbat som lastbilschaufför och har nu varit nykter i fyra månader trots att han förlorade sin fru för mindre än ett år sedan. Och på Åkes t-shirt står det ”Livet är ingenting för amatörer”.

– Jag vet inte hur många gånger folk har kallat mig white trash, säger Therese som är nyinflyttad till området. Så det är verkligen ett uttryck som jag hatar! Men i dag rätar hon på ryggen och skäms inte för vare sig sitt ursprung eller att hon gillar pommes frites krydda och prydnadssaker i bokhyllan.

– Kolla på mannen där, säger 17-årige Kevin. Han i skinnväst och långt, vitt skägg. Han är white trash. Och hon med de ditmålade ögonbrynen. Hon är också white trash. Det är sånt man bara ser.

Dom kallar oss white trash sänds i Tendens i P1 måndag 20 augusti, tisdag 21 augusti och onsdag 22 augusti kl. 11.03.

Om Mia Blomgren
Mia Blomgren är reporter på Samhällsredaktionen sedan 1993. Hon arbetar främst på Tendens och P1 Dokumentär. Mia har varit nominerad flera gånger för Ikarospriset och för Stora Radiopriset som hon fick 2003. I våras vann hennes dokumentär Madonnan och Skökan priset för Sveriges bästa radiodokumentär på Tempo Dokumentärfestival. Hennes program sänds i både Norge och Finland.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3381&artikel=4450402


Mer info om Tendens

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3381

Relaterade artiklar (efter tagg)