Skriv ut denna sida

Dimitrije Todorovic ny landschef för Svenska Afghanistankommittén

Svenska Afghanistankommittén 17 februari 2014

Dimitrije Todorovic är ny landschef för Svenska Afghanistankommittén (SAK) i Kabul, Afghanistan. SAK är den största svenska biståndsorganisationen i Afghanistan och har arbetat i landet i 32 år. Todorovic blir chef för cirka 5700 anställda varav över 99 procent är afghaner.

–  Varför jag sökte mig till SAK var för att organisationen har en stark lokal anknytning och har skapat sig ett bra rykte både bland afghaner och andra biståndsorganisationer säger Todorovic. Det långa och framgångsrika arbetet ute i provinserna tror han är ett skäl till SAKs goda rykte.
Todorovic har arbetat med utvecklingsfrågor i över 20 år och har lång erfarenhet från bland annat den engelska paraplyorganisationen Oxfam och Dansk Flygtningehjälp. Han har tidigare arbetat med utveckling och bistånd, samt arbetat som programansvarig i konfliktområden som Irak och Afghanistan. Todorovic kommer ursprungligen från Kroatien och har även arbetat på Balkan under perioder.
– Vi är glada att vi rekryterat Dimitrije Todorovic. Han har den erfarenhet som krävs för att vara chef över 5700 personer i en tid av utveckling och förändring i Afghanistan säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för SAK.
Todorovic sökte till jobbet som landschef för att han anser att SAK har ett eftersträvansvärt och klart mål, något han menar ofta saknas i internationella organisationer som arbetar i länder som Afghanistan. Svenska Afghanistankommitteéns goda förankring i landet menar han är ett av skälen till att organisationen har kunnat verka under förändringar i 32 år, och fortsätta det viktiga och fungerande arbetet med hälsovård, sjukvård, landbygdsutveckling och rehabilitering av funktionsnedsatta.
– Det ska bli mycket inressant och en utmaning att tillträda som landschef under året 2014, då jag ser både utmaningar och möjligheter för SAK avslutar Todorovic.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en biståndsorganisation som arbetar för människors rättigheter i Afghanistan. Organisationen har sedan 1982 bedrivit ett framgångsrikt utvecklingsarbete i landet tillsammans med det afghanska folket. SAK initierar och driver projekt inom utbildning, hälsovård, rehabilitering av funktionshindrade samt utveckling på landsbygden. Organisationen är religiöst och politiskt obunden och finansieras av Sida, EU, Världsbanken och tusentals privatpersoner.

Svenska Afghanistankommittén