Skriv ut denna sida

Stoppa folkmordet på det kurdiska folket i norra Syrien (Rojava)

Murat Kuseyri 30 september 2013

Den al-Qaida kopplade organisationen Djabhat al-Nosra samt ”Islamiska staten i Irak och Levanten” (ISIS) har påbörjat en brutal massaker på kurderna

Den kurdiska befolkningen i Syrien, tog tidigt avstånd från både Fria Syriska Armén (FSA) och Bashar al-Assads regim, som har en blodig uppgörelse som nu pågått under de senaste två åren. Kurderna har, trots sporadiska strider med både regimen och olika oppositionsgrupper, hållit sig utanför konflikten och istället organiserat sig i sina byar och städer i norra Syrien, också kallad Rojava eller västra Kurdistan.

 

Men under den senaste tiden har den al-Qaida kopplade organisationen Djabhat al-Nosra samt ”Islamiska staten i Irak och Levanten” (ISIS) påbörjat en brutal massaker på kurderna. Man har gått så långt att man utlyst fatwor i moskéer där man uppmanar till och rättfärdigar attacker, plundringar och våldtäkter på kurder.

 

Dessa fundamentalistiska och reaktionära grupper, som är med på både USA:s och EU:s terrorlista, har med andra ord påbörjat en folkrensning mot kurderna. Folkrensningen är bl.a. finansierad av länder som Quatar och Saudi Arabien, och terrorgruppernas mobilisering och organisering främjas av Turkiet. Det är i Turkiet som terrorgrupperna organiserar och tar beslut om denna etniska utrensning av kurder och det är under beskydd av den turkiska säkerhetsstyrkan som terrorgrupperna attackerar kurdiska byar och provinser inom Syriens gränser. Det är samma terrorgrupper som genomför en etnisk rensning av andra minoriteter som assyrier och syrianer. Många har blivit mördade och hundratusentals har tvingats lämna Syrien.

 

Media har även läkt ut bilder som visar att det är samma Turkiet som ger läkarvård och behandling till terroristerna. När dessa mördare blir skadade i kriget i Syrien blir de upphämtade av ambulanser som för dem till Turkiet för läkarvård, och där behandlingen bekostas av den turkiska staten. Dock blir all förnödenheter som medicin och mat som skickas till kurderna av olika NGO:s stoppade i gränsen av samma Turkiet. Genom denna blockad tillämpas embargo mot den kurdiska befolkningen.

 

Kurderna i Syrien, vars språk och identitet förbjudits i decennier, står idag alldeles ensamma utan någon som helst stöd, och utsätts för folkmord av terroristgrupper som blir stötta och sponsrade av grannländer.

 

Därmed uppmanar vi Sverige att fördöma massmordet och ta åtgärder för att stoppa folkmordet på den kurdiska befolkningen omedelbart.

 

Vi uppmanar även den svenska regeringen att förhindra detta folkmord genom att vidta åtgärder och föra vidare denna kritiska fråga till FN.

 

Stockholm, den 30 september 2013

 

 

Ann-Margarethe Livh, Ordförande för Stockholms Kommittén för Kurdernas Rättigheter

Olof Buckard, Ordförande för Artister för Fred

Kemal Görgu, Orförande för Svergies Fredsråd

Murat Kuseyri, Ordförande för Svensk-turkisk solidaritets och kulturföreningen i Stockholm

Azad Heydari, Ordförande för Kurdocide Watch CHAK Sverige

Ferah Bozcali, Kvinnor för Fred

Eda Duzgun, Ordförande för Kurdiska Rådet

Rebin Amin, koordinatör för nättidningen Kurd.se

Murat Kuseyri